Znajdź swój przepis

Ciasto Lion – przepis bez pieczenia

11 czerwca, 2014

Nie zawsze w lato chce otwierać piekarnik buchający gorącym powietrzem. Sięgam wtedy po ciasta bez pieczenia. Tym razem wykonałam przepis przypominający klasyczne ciasto 3 bit, ale z lekką modyfikacją. Masa kajmakowa, budyń, krem na bazie bitej śmietany z pokrojonymi batonami Lion. Wszystko przekładamy herbatnikami i ciasto gotowe bez pieczenia. Super słodkie, jeden kawałek i jesteśmy szczęśliwi bo dopadła Nas dawka cudownej słodkości. Szczególnie polecam dla osób, które nie lubią piec, nie za dobrze czują się w tym temacie lub tak jak ja czasami mają dość piekarnika. Wspomnę też o dzieciach – jak zobaczą batona w cieście zwariują ze szczęścia. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • ok. 300 g herbatników
  • 400 g masy kajmakowej, orzechowej

 

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 małe batoniki lub dwa duże batoniki Lion

 

DODATKOWO:

  • płatki czekoladowe do posypania wierzchu

Formę o wym. 18×26 cm wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku z lekko wrzącą wodą przez pół godziny. Przekładamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy. Wykładamy kolejną partię herbatników, lekko dociskając. Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrami. Proszę budyniowy rozprowadzamy 0,5 szklanki zimnego mleka i dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Chwilę studzimy. Następnie wylewamy na herbatniki, rozprowadzamy. Na krem budyniowy wykładamy kolejną partię herbatników, lekko dociskamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę dodajemy do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Batoniki kroimy na niewielki kawałeczki. Zimną kremówkę ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy, wystudzoną żelatynę oraz pokrojone batoniki Lion. Masę wykładamy na herbatniki, obsypujemy płatkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na min. 3 godz, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone z przekrojonym wzdłuż małym batonem Lion lub samodzielnie. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepis jest Twojego autorstwa? Widziałam je już na innych stronach.

    1. Ilovebake says:

      ten przepis powstał z inspiracji lionem i ciastem 3bit :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x