Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Torty, Walentynki

Tort maślano – kokosowy z malinami – przepis

Czerwiec 27, 2014 , 36820 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tort-maslano-kokosowy-z-malinami-7

W tym roku w końcu postanowiłam doszkolić się w wypieku tortów. Temat jakże wdzięczny bo kojarzy Nam się z urodzinami, uroczystościami itp. Dla mnie jednak omijany był szerokim łukiem od początku prowadzenia bloga. Dlaczego? po pierwsze dużo pracy, za dużo możliwości popełnienia błędu. Co za tym idzie totalnej klapy wypieku. Od niedawna czuję się na siłach i zaczynam eksperymentować w kuchni z ciastami warstwowymi. Dzisiaj zapraszam Was do skorzystania ze świeżych malin i wypieku tortu. Tutaj uwaga: musicie uwielbiać maślane torty. Ten jest mega maślany z kwaskowym przełamaniem malinowym. Wyczuwalna jest również nuta cytrynowa w biszkopcie jak i kremie oraz kokosowa. W przypadku przepisu na ten tort nie polecałabym nasączania, mogłoby to grozić odłączaniem się biszkoptu od kremu. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY BISZKOPT:

  • 150 g mąki tortowej
  • 5 jajek, dużych
  • 150 g cukru
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 1 1/2 proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ:

  • 200 g malin
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY:

  • 5 białek, dużych
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 400 g masła, temp. pokojowa
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • kilka malin do przybrania
  • 100 g płatków kokosowych lub wiórków

 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z olejem , sokiem oraz skórką z cytryny na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy suche składniki i łączymy za pomocą dużej łyżki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do momentu, aż stanie się gęsta i lśniąca. Delikatnie łączymy z powstałą wcześniej masą, aby była jak najbardziej puszysta. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy. Po 15 min. wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Maliny przekładamy do rondelka, lekko miażdżymy i łączymy z cukrami. Mąkę przesiewamy do malin i szybko mieszamy. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Białka przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z cukrem. Układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością wrzącej wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Następnie miksujemy przez ok. 5 min, aż masa stanie się mocno gęsta. Po tym czasie dodajemy stopniowo kawałki masła. Masa na początku może wydawać się, że jest zważona. Dokładnie taka ma być i nie przestawaj miksować, a w końcu stanie się jednolita i kremowa. Miksowanie może trwać ok. 5-10 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz esencję.

Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Jeden układamy na dużym talerzu lub paterze i smarujemy kremem maślanym, następnie wykładamy połowę frużeliny zostawiając ok. 1-2 cm od brzegu.. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim, dociskamy i smarujemy górę oraz boki kremem. Zostawiamy niewielką ilość kremu do udekorowania tortu. Boki tortu obsypujemy płatkami kokosowymi. Krem przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy wierzch oraz dół toru. Na wierzch układamy maliny. Tort wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na torty.

Komentarze

  • Odpowiedz Franek Marzec 5, 2016 at 14:35

    Dzień dobry,małe pytanko,proszku do pieczenia ,to 1i1/2 paczki czy łyżeczki

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 5, 2016 at 14:43

      Lyzeczki :)

  • Odpowiedz Cupcake Luty 12, 2016 at 10:17

    Czy można użyć mrożonych malin?

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 12, 2016 at 10:19

      Tak, ale wczesniej warto je rozmrozic :)

  • Odpowiedz Maja Listopad 8, 2015 at 12:45

    wItam
    mam pyatnie czy ten krem maslany caly czas mam mieszac na tej parze nawet jak dodam maslo ?

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 8, 2015 at 13:03

      Nie, nad para tylko bialka z cukrem do jego rozpuszczenia. Dalej postepujesz jak w przepisie.

      • Odpowiedz Maja Listopad 9, 2015 at 10:55

        to tak podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru sciagam z garnka i miksuje
        juz bez pary

        • Odpowiedz Ilovebake Listopad 9, 2015 at 10:56

          dokladnie :)

          • Maja Listopad 9, 2015 at 18:02

            dziekuje bardzo
            a zamiaz malin mozna ta FRUŻELINĘ zrobic z truskawek ?

          • Ilovebake Listopad 9, 2015 at 19:38

            mozna, ale z malinami jest o wiele smaczniejszy

          • Maja Listopad 9, 2015 at 21:47

            to jak zechce robic z truskawkami to tez mam dac 200 g truskawek

          • Ilovebake Listopad 10, 2015 at 07:36

            tak

          • Maja Listopad 10, 2015 at 10:08

            dziekuje bardzo

          • Maja Listopad 12, 2015 at 14:02

            czy ten tort w smaku jest slodki i nie bd zakwasny bo wlasnie chce go zrobic dla znajomej na ur

          • Ilovebake Listopad 12, 2015 at 14:58

            Nie jest mocno kwaśny, ale lekko przez maliny i jest słodki :)

          • Maja Listopad 12, 2015 at 20:35

            ile wczesniej mozna zrobic fruzeline

          • Ilovebake Listopad 13, 2015 at 18:58

            możesz zrobić dzień lub dwa wczesniej i trzymac w lodowce

    Dodaj komentarz