Znajdź swój przepis

Ciasto drożdżowe z jagodami

21 lipca, 2014

Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką. Bardzo puszyste i wysokie z chrupiącą kruszonką oraz świeżymi jagodami. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bazuje na przepisie na ciasto drożdżowe sprzed lat. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka lub aromatycznej herbaty. Polecam ciasto z jagodami w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżeczka smalcu
  • 120 g masła lub margaryny, roztopionej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 2/3 szklanki mąki krupczatki
  • 120 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2/3 cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 szklanka pokruszonych biszkoptów ( herbatników )
  • 2 szklanki jagód

W 1/3 szklanki ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z dodatkiem łyżeczki przesianej mąki oraz łyżeczki cukru pudru. Zostawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy lekko roztrzepane żółtka, sól, smalec, gotowy zaczyn oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę i ponownie wyrabiamy, aż stanie się jednolite i lśniące. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do napuszenia na ok. 1-1,5 godz.
Mąkę krupczatkę siekamy razem z masłem oraz przesianym cukrem pudrem. Następnie palcami mieszamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 30×30 cm. Wyrównujemy powierzchnię dłońmi zwilżonymi w roztopionym tłuszczu. Obsypujemy pokruszonymi lub startymi biszkoptami. Wykładamy jagody oraz kruszonkę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min. gotowe ciasto jest lekko zarumienione oraz będzie odchodzić od boków formy. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z jagodami.

ciasto drożdżowe z jagodami
ciasto drożdżowe z jagodami
ciasto drożdżowe z jagodami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x