Znajdź swój przepis

Beza pavlova z jagodami – przepis

23 lipca, 2014

Nazbierałam całą szklaneczkę białek i oczywiście szukałam pomysłu jak je wykorzystać. Najszybsza myśl to beza Pavlovej lub ciasto na białkach. Padło na bezę, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Wyszłam bardzo krucha z zewnątrz, a środku cudownie piankowa. Beza to bomba słodkiego smaku, najlepiej dobierać do niej kwaśne owoce dla kontrastu np. jagody. Na środek wyłożyłam bitą śmietanę, ale równie dobrze można użyć np. serka mascarpone. U mnie była na żelatynie, ale jeśli podajecie bezę od razu możecie ją sobie odpuścić. U mnie ze względu na zdjęcia do przepisu musiała trochę dłużej postać. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 225 cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2/3 szklanki świeżych jagód/ borówek

Białka chwilę ubijamy na najniższych obrotach miksera. Następnie stopniowo przechodzimy do najwyższego ubijając, aż masa będzie sztywna. Powoli dodajemy przesiany cukier puder, mąkę oraz sok z cytryny, cały czas miksujemy na wolnych obrotach.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku układamy np. talerz o śr. 22 cm i obrysowujemy. Masę przekładamy tak, aby nie wychodziła poza okrąg. Za pomocą łyżki formujemy boki, wyciągając bezę ku górze. W środku wykonujemy niewielkie wgłębienie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 175 C i zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy do 100 C. Pieczemy przez 1,5 godz. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po tym czasie delikatnie otwieramy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia lub na całą noc.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem żelatynę. Gotowe nadzienie wykładamy na środek gotowej bezy. Obsypujemy jagodami lub borówkami. Podajemy zaraz nałożeniu bitej śmietany. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na bezę.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy jeśli zmniejszyłoby się ilość cukru w bezie (podczas stopniowego dodawania, gdzieś za połową, jest moment, kiedy ona już jest na oko zupełnie sztywna) to by wyszła, czy te ponad 200 gramów to jest absolutne minimum?

    1. Ilovebake says:

      Cukru nie wolno zmniejszac poniewaz beza bedzie mniej gesta i ustabilizowana w konsekwencji moze opasc.

  2. Piękne. Jedno pytanie: Beze „piec” w piekarniku z termoobiegiem czy tylko góra/dół?

    1. Można z termoobiegiem lub góra/dół. Swoją piekłam bez termo :)

    2. Bardzo dziękuje. Zaraz biorę się do roboty;-). Miłego dnia

    3. koniecznie daj znać jak była dobra bo jak nie to nie chce wiedzieć ;p ;) pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x