Znajdź swój przepis

Bułeczki wieloziarniste na miodzie – przepis

30 lipca, 2014

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 9 sztuk

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
  • 1 jajko
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ok. 150 ml mleka
  • 50 g miodu, płynnego
  • 30 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna np. sezam, słonecznik, mak siemię lniane

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.

Suche drożdże mieszamy z przesianą mąką ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ), dodajemy sól. Jajko lekko roztrzepujemy i wlewamy mleko, aż uzyskamy 200 ml płynu. Masło roztapiamy, dodajemy do mleka razem z miodem, mieszamy. Płyn dodajemy do mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i wykrawamy 9 bułeczek o dowolnym kształcie ( u mnie kwadratowe. ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka oraz obsypujemy dosyć mocno ziarnami. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-20 min na złoty kolor. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na domowe bułki.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Są przepyszne, trochę przypominają mleczne. Ja zrobiłam całą ilość z mąki pełnoziarnistej, więc tym zdrowsze. Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Prześliczne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x