Znajdź swój przepis

Kremówka z bitą śmietaną- przepis

6 sierpnia, 2014

Kremówka kojarzona jest głownie z postacią Jana Pawła II i nazywana jest czasami papieską lub wadowicką. Moje wspomnienia związane z tym ciastem sięgają czasów liceum. Małe miasteczko z małym, szarym sklepikiem. Wchodziliśmy zazwyczaj do niego właśnie po kremówki, które nazywane były zamiennie napoleonkami. Kwadratowe, napełnione masą i chrupiącym ciastem. Zawijane zawsze w biały papier podobnie do kanapek. Jadłyśmy je zawsze po szkole lub podczas wagarów. Ten przepis pochodzi ze strony Donny Hay i szczerze nie znam lepszego. Masa budyniowa wchodzi genialna i nie trzeba jej udoskonalać. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 60 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 x 275 g ciasta francuskiego ( 2 płaty )
  • cukier puder do oprószenia

 Jeden płat zimnego ciasta francuskiego przekładamy na papier do pieczenia . Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. Raz na jakiś czas podczas pieczenia nakłuwamy dokładnie ciasto, aby nie urosło za mocno. Powinno być lekko podniesione. Upieczone przekładamy i wycinamy dopasowując do formy. U mnie 19 x 29 cm lub lekko większej. Zostawiamy do wystudzenia.

Mleko, śmietankę, masło, cukier oraz wanilię przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do gorącego płynu. Następnie cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku. Ponownie przekładamy na średni ogień i gotujemy, aż masa zacznie być gęsta. Cały czas mieszamy, aby masa nie przywarła. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na płat ciasta francuskiego. Przykrywamy folią, aż masa całkowicie wystygnie.

Drugi płat ciasta przygotowujemy w identyczny sposób.

Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczona w gorącej wodzie i przestudzoną żelatynę. Chwilę ubijamy, następnie wykładamy na kem budyniowy. Przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, upieczonym i wystudzonym. Lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x