Znajdź swój przepis

Spód pod sernik z herbatników, wykonanie – przepis

11 sierpnia, 2014

Nie raz spotkaliście się z przepisami na sernik ze spodem wykonanym z ciasteczek. Przyznaję, że wykonanie samego spodu nie sprawiało mi żadnego problemu. Schody zaczęły się, gdy zaplanowałam przepis na sernik ze spodem oraz bokami z rozdrobnionym herbatników bądź ciastek. Myślałam jak go wykonać i podczas przygotowań kilka razy boki opadały mi bezlitośnie. Czasami moja upartość wygrywa i nie korzystam z wiedzy w internecie. Mówią wtedy, że chce na nowo koło wynaleźć. Wpadłam na pomysł, ze szklanką i okazał się super patentem. Boki doskonale trzymają się i są do tego równe. Wypróbujcie ten pomysł. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD POD SERNIK:

  • 2 1/2 szklanki herbatników/ ciasteczek, rozdrobnionych
  • 100 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Dodajemy do nich przesiany cukier puder oraz roztopione masło lub margarynę. Całość mieszamy dokładnie. Tortownicę o śr. 24-26 cm możemy delikatnie wysmarować masłem lub pominąć. Wsypujemy na dno formy masę z herbatników.

Większość herbatników rozprowadzamy na boki, tworząc niedużą warstwę na dnie.

spód-pod-sernik-wykonanie 1

Za pomocą szklanki dociskamy masę do brzegów formy tworząc dość wysokie boki z herbatników.

spód-pod-sernik-wykonanie

Wkładamy do lodówki na 15 min, aby herbatniki z masłem bardziej stężały. Gotowe.

spód-pod-sernik-wykonanie-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x