Znajdź swój przepis

Tort czekoladowy z solonym kajmakiem

29 sierpnia, 2014

Intensywny tort czekoladowy słony karmel z pysznym kremem i blatami czekoladowymi. Pyszny, mocno czekoladowy z pysznym kremem.

tort-czekoladowy-z-solona-masa-kajmakowa-przepis-1SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  •  6 jajek, dużych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 łyżek kakao, płaskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  •  1/2 szklanki wody
  • 4 łyżeczki rumu lub wódki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM:

  •  170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 270 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

DODATKOWO:

  •  400 g masy kajmakowej
  • 1/3 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z solą na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksujemy na niewielkich obrotach. Suche składniki bardzo delikatnie za pomocą dużej łyżki mieszamy z ubitymi białkami. Przekładamy do tortownicy ( u mnie silikonowa ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 165 C przez ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 15 min. Następnie wyciągamy z formy i przekładamy na stolnice górną częścią do dołu, aby ciasto się wyrównało. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie biszkopt przekrawamy na 3 części.

Masę kajmakową podgrzewamy, aby była lekko płynna. Dodajemy sól i mieszamy. Wszystkie składniki na poncz razem łączymy.

Jeden blat biszkoptowy nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy kajmakowej. Przykrywamy drugim i lekko dociskamy, ponownie ponczujemy oraz wykładamy pozostały kajmak. Trzeci blat ponownie dociskamy i lekko nasączamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy i zostawiamy, aż osiągnie temp. pokojową. Kakao mieszamy z gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z przesianym cukrem pudrem na tzw. puch. Dodajemy powoli roztopioną czekoladę cały czas miksując. Na koniec łączymy z kakao. Smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Kroimy nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Smacznego.

tort-czekoladowy-z-solona-masa-kajmakowa-przepis-2

tort-czekoladowy-z-solona-masa-kajmakowa-przepis-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

    1. Ilovebake says:

      Super wersja :)

  1. Piękny teks o miłości przepis super ;)

  2. Prawdziwe cudo:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x