Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka na kruchym cieście z lukrem, najlepsza – przepis

September 1, 2014 , 83226 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wrzesień powitamy szarlotką. Taką na kruchym cieście z lekko cytrynowym lukrem. W końcu trafiłam na przepis, który zostanie w domu na lata. Szarlotka najlepsza z możliwych, a piekłam już ich trochę. TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z jabłkami.

Mój dom rodzinny nie pachniał szarlotką, choć bardzo bym chciała widzieć mamę krzątająca się w kuchni. Mimo to ciasto kojarzę jako to najbardziej rodzinne, ciepłe z najbardziej aromatycznymi przyprawami. Kiedy czuję z drugiego pokoju jej zapach wiem, że jest gotowa. Jeśli chcecie jeść ją na ciepło to polecam zaraz po upieczeniu, podgrzewana w mikrofali to już zbrodnia. Mi najbardziej smakuje jak już wystygnie.

23 września pierwszy dzień jesieni, a ja już czekam na pierwsze złote liście, wielkie dynie, mgły o poranku, zapach palących się liści na działkach, wysyp szyszek w lesie. Jak na razie na zdjęciach ostatnie letnie popołudnia.

“Sami” pomagała mi w zbieraniu jabłek na szarlotkę.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-1

Ścieramy te kwaśne jabłka … jeszcze tylko pół kilo. Jabłka urodzone w Polsce.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-4

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka, duże
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 1 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 1 łyżeczka cynamonu, płaska
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 -2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 łyżki cukru, kryształ

Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sokiem z cytryny oraz cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki.

W malakserze lub używając miksera z końcówką tzw. hakiem ucieramy przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Gotowe ciasto dzielimy. Jedna część większa na spód, a druga mniejsza na wierzch.

Blachę o wym. 23×33 cm smarujemy delikatnie masłem. Wykładamy większą część ciasta na dno formy i boki do ok. 3-4 cm wysokości. Wykładamy jabłka, bez soku, który się wytworzył. Mniejszą część ciasta wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na wym. 23 cm. Delikatnie zdejmując jedną część folii wykładamy ciasto na jabłka, zdejmujemy drugą część. Lekko dociskamy boki ciasta, aby się złączyły. Wierzch oprószamy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-55 min do zarumieniania. Jeśli ciasto będzie się za mocno przypiekało, połóż na wiech folię aluminiową.  Po upieczeniu ciasto studzimy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie płynna konsystencja. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy całe ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis

Szarlotka to moje ulubione ciasto. Jak myślicie kto zjadł prawie całą blachę?

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-2

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-3

Komentarze

  • Reply Edyta April 19, 2020 at 08:15

    W jakim celu do ciasta dodane są drożdże i jeszcze proszek do pieczenia?Te drożdże to chyba przez pomyłkę się znalazły……

  • 1 2 3 4

    Leave a Reply