Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka na kruchym cieście z lukrem, najlepsza – przepis

Wrzesień 1, 2014 , 71031 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wrzesień powitamy szarlotką. Taką na kruchym cieście z lekko cytrynowym lukrem. W końcu trafiłam na przepis, który zostanie w domu na lata. Szarlotka najlepsza z możliwych, a piekłam już ich trochę. TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z jabłkami.

Mój dom rodzinny nie pachniał szarlotką, choć bardzo bym chciała widzieć mamę krzątająca się w kuchni. Mimo to ciasto kojarzę jako to najbardziej rodzinne, ciepłe z najbardziej aromatycznymi przyprawami. Kiedy czuję z drugiego pokoju jej zapach wiem, że jest gotowa. Jeśli chcecie jeść ją na ciepło to polecam zaraz po upieczeniu, podgrzewana w mikrofali to już zbrodnia. Mi najbardziej smakuje jak już wystygnie.

23 września pierwszy dzień jesieni, a ja już czekam na pierwsze złote liście, wielkie dynie, mgły o poranku, zapach palących się liści na działkach, wysyp szyszek w lesie. Jak na razie na zdjęciach ostatnie letnie popołudnia.

„Sami” pomagała mi w zbieraniu jabłek na szarlotkę.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-1

Ścieramy te kwaśne jabłka … jeszcze tylko pół kilo. Jabłka urodzone w Polsce.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-4

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka, duże
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 1 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 1 łyżeczka cynamonu, płaska
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 -2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 łyżki cukru, kryształ

Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sokiem z cytryny oraz cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki.

W malakserze lub używając miksera z końcówką tzw. hakiem ucieramy przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Gotowe ciasto dzielimy. Jedna część większa na spód, a druga mniejsza na wierzch.

Blachę o wym. 23×33 cm smarujemy delikatnie masłem. Wykładamy większą część ciasta na dno formy i boki do ok. 3-4 cm wysokości. Wykładamy jabłka, bez soku, który się wytworzył. Mniejszą część ciasta wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na wym. 23 cm. Delikatnie zdejmując jedną część folii wykładamy ciasto na jabłka, zdejmujemy drugą część. Lekko dociskamy boki ciasta, aby się złączyły. Wierzch oprószamy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-55 min do zarumieniania. Jeśli ciasto będzie się za mocno przypiekało, połóż na wiech folię aluminiową.  Po upieczeniu ciasto studzimy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie płynna konsystencja. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy całe ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis

Szarlotka to moje ulubione ciasto. Jak myślicie kto zjadł prawie całą blachę?

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-2

szarlotka-na-kruchym-ciescie,-najlepsza-przepis-3

Komentarze

  • Odpowiedz matylda Marzec 19, 2018 at 15:02

    właśnie się piecze szarlotka…..jak wyjdzie to się pochwalę:)

  • Odpowiedz Sabina Marzec 9, 2018 at 11:37

    Czy można górną warstwę ciasta włożyć do zamrażarki, a potem zetrzeć na dużych oczkach? :)
    Zawsze robię normalnie jak w przepisie, a tak chyba byłoby prościej :)

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 9, 2018 at 11:53

      Jak najbardziej :)

  • Odpowiedz beata Luty 21, 2018 at 22:52

    Drożdże dajemy bezpośrednio do mąki ? Nie trzeba robić rozczynu?

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 23, 2018 at 08:59

      W tym wypadku akurat nie trzeba :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz