Znajdź swój przepis

Oryginalne Włoskie Tiramisu z Bitą Śmietaną

9 września, 2014

Oryginalny krem do włoskiego tiramisu bazuje przede wszystkim na surowych żółtkach i serku mascarpone. Ja urozmaiciłam troszeczkę przepis dodając bitą śmietanę, która nadała lekkości i puszystości.

Tiramisu świętowaliśmy moje 29 urodziny. Nie mogę się nadziwić prostocie kuchni włoskiej, a zarazem pomysłowości w łączeniu. Włosi jadają tiramisu na drugie śniadanie, bardzo ciekawe co na to dietetycy. Jakiś czas temu nie lubiłam kawy w ciastach i deserach, a teraz to jedno z ulubionych smaków i jedna z kuchni najbliższych mojemu sercu.

Jeśli nie macie likieru zastąpcie go mocną kawą. TUTAJ znajdziesz inne przepisy na tiramisu. A jaka jest Twoja ulubiona kuchnia?

oryinalne-wloskie-tiramisu-przepis-1

SKŁADNIKI NA TIRAMISU:

ILOŚĆ: blaszka 20×25 cm

  •  4 żółtka, duże
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki likieru Kahlua lub Amaretto
  • 250 g serka Mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 paczki biszkoptów podłużnych ( po 400 g )
  • 2 szklanki mocnej kawy
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Żółtka przekładamy do żaroodpornej miski razem z cukrem, likierem i solą. Ustawiamy nad garnuszkiem z niewielką ilością lekko gotującej się wody. Przez ok. 6-10 min podgrzewamy ( nie wolno dopuścić do wrzenia ) cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masa powinna być tak gęsta, że po przemieszaniu powinny zostać przez jakiś czas ślady. Po zgęstnieniu zostawiamy do wystudzenia. Serek Mascarpone oraz kremówkę miksujemy, aż masa będzie sztywna. Łączymy delikatnie z masą żółtkową.

Biszkopty ( po jednym ) na chwilę zatapiamy w chłodnej kawie, układamy w blaszce o wym. 20×25 cm. Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy. Ponownie biszkopty chwilę zanurzamy w kawie i układamy na kremie. Na koniec ponownie warstwa biszkoptów. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Sztywną masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o śr. około 2 cm. Wykonujemy niewielkie kleksy, na koniec oprószamy kakao. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Wierzch można dowolnie udekorować, niekoniecznie musicie używać rękawa i tylki cukierniczej.

oryinalne-wloskie-tiramisu-przepis

oryinalne-wloskie-tiramisu-przepis-2

oryinalne-wloskie-tiramisu-przepis-5

oryinalne-wloskie-tiramisu-przepis-6

oryinalne-wloskie-tiramisu-przepis-3

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłam drugi raz i znowu wyszło idealne oraz przepyszne!

  2. aneta Autor says:

    Powinno :)

  3. A co z drugą połową pozostałej masy skoro na wierzch podane są następne składniki?

  4. czy zanim dodam mascarpone to smietana musi byc ubita? masa wyszla lejąca….

    1. Serek i kremówkę ubijamy razem :) Masa powinna jeszcze zgęstnieć po kilku godzinach w lodówce

  5. Czy to tiramisu dobrze się kroi i można bez uszczerbku wyjąć porcję z naczynia? Pozdrawiam:)

    1. Ilovebake says:

      Po calej nocy w lodowce mozna kroic na ladne kawalki

  6. Chabrowe W. says:

    Pychota- muszę zrobić.

  7. Monika K. says:

    jak zrobić te wieżyczki na górze te piekne wykonczenie :)

    1. Ilovebake says:

      Dawałam jedna warstwę kleksów z bitej śmietany i na to druga tylko troszkę mniejsza i caly sekret :) Użyłam tylki cukierniczej z okrągłym wykończeniem :)

  8. Piękny Twoj blog, az sie dziwie, że pierwszy raz tu goszcze.

    1. Dzięki za odwiedziny i wpadaj częściej :)

  9. Magdalena C. says:

    Od czasu do czasu lubię kawałek zjeść ;)
    http://www.brulionspadochroniarza.pl

  10. Wyszło wzorcowo, pięknie wygląda!

  11. Uwielbiam tiramisu! To mój ulubiony włoski deser ;)

    1. mój również :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x