Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rogaliki

Dyniowe rogaliki drożdżowe z nutellą – przepis

September 30, 2014 , 22841 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Rogaliki dyniowe w smaku bardzo przypominają zwykłe rogaliki. Dynia jest prawie niewyczuwalna, ale pięknie zabarwiła ciasto na żółto. Do środka dodałam nutellę, ale może być to Twoja ulubiona marmolada, dżem lub inny krem czekoladowy.

Ciasto nie jest trudne do wykonania, a wykrawanie to już sama przyjemność. Przepis idealny dla dużej rodziny ponieważ wychodzą dwie blachy rogalików. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i przestudzeniu. Zaparz szklankę herbaty lub kawy i zajadaj się nimi. Jeśli nie chcesz od razu zjeść wszystkich wystarczy gotowe rogaliki zamrozić i cieszyć się nimi kiedy tylko masz na to ochotę.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na rogaliki.

Jaka są Twoje ulubione rogaliki?

dyniowe-rogaliki-drozdzowe-z-nutella-przepis-ilovebake-1-2

DYNIOWE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blachy rogalików

  • 400 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych lub 40 g świeżych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki puree z dyni, czubate
  • 70 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • mały słoiczek nutelli
  • 1 jajko
  • łyżka mleka/wody
  • ok. 50 g płatków migdałowych

Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami ( używając świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ) oraz solą. Mleko podgrzewamy razem z cukrami oraz masłem ( powinno się rozpuścić ). Żółtka ucieramy i łączymy z dyniowym puree. Dodajemy powoli ciepłą mieszankę mleka i łączymy z suchymi składnikami. Wymieszane drewnianą łyżką ciasto odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty nożykiem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem. Nakładamy na każdy 1 łyżeczkę kremu nutella. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.

Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do zarumienienia skórki.

dyniowe-rogaliki-drozdzowe-z-nutella-przepis-ilovebake

dyniowe-rogaliki-drozdzowe-z-nutella-przepis-ilovebake-1

 

Komentarze

  • Reply Kasia October 14, 2016 at 16:46

    Czy można pominąć puree?

    • Reply Ilovebake October 14, 2016 at 17:06

      W tym przepisie nie zalecam :) ale wykonaj przepis na rogaliki drożdżowe :)

  • Reply mangofusion November 1, 2015 at 18:01

    Jeżeli robimy zaczyn ze świeżych drożdży to w którym momencie go dodajemy? I miksujemy mikserem czy już drewnianą łyżką?

    • Reply Ilovebake November 2, 2015 at 08:14

      w tym samym momencie kiedy dodajemy drożdże suche :)

  • Reply Nianiawparyzu October 1, 2014 at 14:24

    Chętnie skorzystam z tego przepisu. Brzmi inspirująco.

  • Reply Angie September 30, 2014 at 22:43

    Kolor hipnotyzuje, muszą być przepyszne!

  • Leave a Reply