1 kg to właśnie tyle herbaty przypada na jednego Polaka w ciągu roku tzn, że wypijamy dziennie ponad 3 filiżanki. Pod względem picia herbaty jesteśmy w pierwszej trójce Europy. Pierwsi są oczywiście Brytyjczycy, u których picie filiżanki herbaty dziennie to tradycja. W tym poście nie tylko przeczytasz jaka herbata jest odpowiednia do Twoich potrzeb, opublikowałam również 3 moje ulubione przepisy na ciasteczka do herbaty.
Masz swoją ulubioną herbatę?
Ja swego czasu uwielbiałam zieloną z jaśminem, ale ostatnio znowu powróciłam do tradycyjnej czarnej. 78% ludzi na świecie pije właśnie czarną. Zielona zawsze pomagała mi w lepszej przemianie materii, a rumiankową piłam na żołądek. Natomiast mięta zawsze wzmaga mój apetyt. Warto wiedzieć jaki rodzaj herbaty wybrać kiedy potrzebujemy pobudzenia, a kiedy uspokojenia przed snem. Kiedy mamy problemy żołądkowe najlepszy jest napar herbaty, nie mówiąc o zdrowotnych właściwościach. Czy wiedziałaś, że na bóle miesiączkowe dobra jest herbata? W herbatki odchudzające nie wierze i nigdy nie wierzyłam, ale wiem, że niektóre potrafią przyśpieszyć metabolizm i przyswajanie tłuszczów.
Jakie są najlepsze ciasteczka do herbaty? Oczywiście te kruche, maślane, ale ostatnio odkryłam też ciasteczka owsiane, które koniecznie muszą być z gorzką czekoladą. Są równie dobre, chrupkie z zewnątrz, a wewnątrz lekko miękkie.
KIEDY I JAKĄ PIĆ HERBATĘ? 10 NAJPOPULARNIEJSZYCH RODZAI:
1. Zielona herbata
- działa odżywczo
- rozbudza i dodaje energii
2. Czarna herbata
- zawiera najwięcej teiny (substytut kofeiny) ze wszystkich herbat
- działa pobudzająco
3. Biała herbata
- spośród wszystkich jest najmniej poddawana obróbce
- relaksuje, łagodzi napięcie i stres.
4. Czerwona herbata ( pu-erh)
- reguluje przemianę materii
- wspomaga odchudzanie
5. Kwitnąca herbata
- po zalaniu wrzątkiem powoli rozwija się kwiat np. amarantusa, jaśminu
- orzeźwia i pobudza
- wspomaga układ pokarmowy
6. Rumianek
- działa uspokajająco
- doskonały na sen
- problemy żołądkowe
7. Hibiskus
- doskonała w okresie przeziębień
- na odporność
- znana jako herbatka na urodę ( odmładza)
- łagodzi objawy menstruacyjne
8. Mięta
- pomaga w trawieniu
- uspokaja
- działa rozkurczająco i rozluźniająco na mięśnie brzucha
- wspomaga koncentracje i sen
- łagodzi objawy menstruacyjne
9. Yerba mate
- dodaje energii
- pobudza,
- doskonała na zmęczenie fizycznie i psychiczne
- poprawia prace przemiany materii
10. rooibos (herbata z czerwonokrzewu)
- nie zawiera teiny,
- można podawać dla dzieci
- uspokaja
- na sen
1. CIASTECZKA Z HERBATĄ (EARL GREY) – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 270 g mąki tortowej
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki herbaty, earl grey
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Herbatę jeśli jest dosyć duża rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, cukier waniliowy i herbatę. Zimne masło kroimy na niewielkie kawałki. Szybko zagniatamy lub używamy malaksera. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm (rozwałkowałam przez folię spożywczą, ciasto wtedy się nie przykleja tak mocno). Wykrawamy dowolnymi foremkami lub szklanką o śr. 6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 10 min. Końce ciasteczek powinny być lekko zarumienione. Studzimy na blaszce przez 5-10 min, następnie całkowicie zimne przechowujemy w szczelnym pojemniku.
2. KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA WYCISKANE – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 1 blaszka
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka maki kukurydzianej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąki przesiewamy do miseczki. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy przez 3 minuty. Dodajemy suche składniki i miksujemy. Na koniec łączymy z ekstraktem waniliowym. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka o dowolnym kształcie (u mnie). Pieczemy w temp. 170 C przez 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
3. CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 113 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka, duże
- 150 g mąki tortowej
- 100 g płatków owsianych, górskich
- 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g gorzkiej czekolady
Czekoladę kroimy na niewielkie kawałeczki. Mąkę, cynamon, sodę przesiewamy do miseczki. Miękkie masło miksujemy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy cukier brązowy i ponownie miksujemy, aż uzyskamy jasną i lekką konsystencję. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz wanilię. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy mikserem. Na koniec wsypujemy płatki oraz 3/4 czekolady, łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Porcję ciasta ( 1,5 łyżki ) formujemy w kulkę dłońmi zanurzonymi w wodzie. Przekładamy na blaszkę w dużych odstępach od siebie. Ciasteczka podczas pieczenia rozejdą się. W każdą kulkę wciskamy po 2 małe kawałki czekolady. Pieczemy w temp. 190 C przez 10-15 min, aż końce ciastek będą lekko zarumienione. Studzimy na blaszce i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Komentarze
Hej
Zrobiłem z powyższych przepisów ciasteczka wyciskane, ale wyciskałem je pistoletem. Jednak masa podczas wyciskania na blachę wychodziła poszarpana lub w ogóle nie chciała odkleić się od pistoletu, a podczas pieczenia wszystkie wyciśnięte formy rozlały się w jednolite okrągłe plamy. Do przepisu zamiast ekstraktu z wanilii dodałem aromat waniliowy, a oprócz tego dodałem drobno utarte skórki z pomarańczy oraz trochę więcej cukru pudru. Ciasteczka wyszły suuuper, poza tym, że wszystkie są okrągłe a nie kształtne jak powinny po wyciskaniu, no i już przy wyciśnięciu się ciapały. Gdzie był błąd? W dodanym aromacie zamiast ekstraktu?
hej,
fajne przepisy!
A powiedz proszę skąd pudełko na herbatę „keep calm…”?
Pozdrawiam,
Agnieszka
prezent z Anglii
Bardzo interesujący post! Całkiem niedawno zaczęłam się interesować tematyką ziół i herbat, więc był dla mnie tym bardziej ciekawy – zwięzły i na temat.
Ale muszę przyznać, że przepisy na słodkości to oczywiście najlepsza część tego wpisu! Uwielbiam takie chrupiące smakołyki do herbaty <3
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję a jaka jest Twoja ulubiona herbata?
Zdecydowanie czerwona, ale tylko z dodatkiem kilku ćwiartek pomarańczy i imbirem. Bardzo lubię też napar z czystka, hibiskusa i dzikiej róży – nie jest może najpyszniejszy, ale ma dobre właściwości
A Ty masz jakiś faworytów?
Ja uwielbiam jasminowa, ale zaczne tez pic biala bo jest mega zdrowa chyba bardziej od zielonej. Natomiast yerba mate nie dalam rady przelknac za gorzka
Białej jeszcze nigdy nie piłam, muszę kiedyś spróbować
A co do yerby – mam tak samo, nie smakuje mi
W tym roku sprobuje jeszcze z imbirem bo wstyd sie przyznac ale nie pilam. Lubisz do herbaty ciastka lub inne dodatki ?
Koniecznie spróbuj! Polecam Ci herbatę aromatyczną: zaparz ulubioną, dodaj goździki, plastry pomarańczy i cynamon – obłęd!
A to zależy. Jak mam więcej czasu na popijanie herbatki, to czasami coś sobie podgryzam. Nawet orzechy