Znajdź swój przepis

Jak zrobić lampion z dyni na Halloween + szablon do wydruku

28 października, 2014

Pierwszy w moim życiu lampion z dyni na Halloween, chociaż ja go nie wykrawałam. Natomiast pomysł, aby w tym roku go zrobić zrodził się w głowie po tym jak co roku oglądam je w internecie. Muszę przyznać na żywo wygląda po prostu genialnie, tworzy niesamowity klimat. Jeśli się zastanawiasz czy może wykonać taki to ja Ci podpowiem: nie masz nad czym się zastanawiać, a ja pomogę Ci w jego wykonaniu.

Do stworzenia lampionu będą Ci potrzebne: dynia (duża), ostry nożyk, wazelina/pochłaniacz wilgoci w saszetkach (niekoniecznie) oraz mała świeca lub wkład. Większość tych rzeczy pewnie masz w domu. Wykrawanie na początku może sprawiać trochę problemów. Dynia jest twarda i potrzeba trochę siły, aby powycinać te małe elementy.

Szablon (znajdziesz poniżej) wybrałam najprostszy z możliwych o dosyć popularnym wycięciu. Jak na pierwszy raz nie ma za dużo elementów trudnych i można sobie z nim poradzić.

Lampion warto zakonserwować, aby służył nam nawet przez ponad tydzień. Do tego potrzebujesz wazeliny i saszetki do pochłaniania wilgoci. Natomiast jeśli planujesz, aby lampion służył Ci tylko na Halloween to spokojnie nie musisz tego robić.

JAK ZROBIĆ LAMPION Z DYNI NA HALLOWEEN?

Dynię przygotowujemy pod lampion, czyli wydrążamy środek usuwając miąższ – TUTAJ zobaczysz jak to zrobić. Przykładamy szablon i delikatnie nacinamy dynię w miejscach, które mamy później usunąć.

jak-zrobic-lampion-z-dyni-wykonanieNastępnie za pomocą ostrego nożyka wycinamy obrysowane miejsca. Wycięte miejsca smarujemy lekko wazeliną i wkładamy saszetkę pochłaniającą wilgoć (taką jak do butów). Gotowe możemy wkładać świeczkę lub wkład.

KLIKNIJ I POBIERZ SZABLON DO WYKONANIA LAMPIONU Z DYNI – TUTAJ

jak-zrobic-lampion-z-dyni-wykonanie-1

jak-zrobic-lampion-z-dyni-wykonanie-4

jak-zrobic-lampion-z-dyni-wykonanie-2

 Szybki podgląd

lampion z dyni

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x