Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Skoleboller (norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe) – przepis

November 12, 2014 , 29461 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Skoleboller to tzw. school buns czyli szkolne bułeczki. Podawane w Norwegii dla dzieci po zajęciach lekcyjnych, można je dostać dosłownie wszędzie. Gotowe ciasto z kremem lub bez można kupić w większości sklepów. Właściwe nie różnią się niczym od typowych drożdżówek, które pieczemy w Polsce. Jedyną różnicą jest dodatek kardamonu, który Skandynawowie uwielbiają. Świetnie współgra z mlecznymi bułeczkami.

Masę budyniową możemy wykonać samodzielnie od podstaw lub kupić gotowy budyń, ale ja polecam Ci wykonanie zgodnie z moim przepisem. Masa wychodzi bardzo śmietankowa, słodka i nie ma sobie równych jeśli chodzi o gotowe. Ważne, aby dodać zamiast drugiej szklanki mleka śmietankę to cały sekret tej masy.

Drożdżówki z budyniem wychodzą dosyć duże, ja wykonałam z ciasta dziewięć. Możesz spokojnie podzielić ciasto na więcej części wtedy wyjdzie więcej, ale mniejszych bułeczek. Koniecznie na koniec posmaruj bułeczki lukrem i posyp wiórkami kokosowymi to nada im jeszcze ciekawszego smaku i aromatu.

Oczywiście najlepiej zjeść je wszystkie tego samego dnia bo po prostu są najbardziej delikatne, lekkie i smaczne.

Skoleboller kojarzą mi się z zimą i dlatego właśnie piekłam je teraz bo czekam na te białe płatki. Kubek gorącej herbaty i można atakować dzień.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na drożdżówki i słodkie bułeczki.

skoleboller-norweskie-bułeczki-z-budyniem-kokosem

SKOLEBOLLER (NORWESKIE BUŁECZKI BUDYNIOWO-KOKOSOWE) – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 9-10 bułeczek

  • 3-3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 4 łyżki masła, czubate
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy, proszek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn), lekko roztrzepane jajko, kardamon oraz roztopione masło i ciepłe mleko. Wszystkie składniki łączymy razem mikserem z końcówką w kształcie haku lub dłońmi. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godz.

Kremówkę razem z 3/4 szklanki mleka przelewamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy do zagotowania. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Zagotowany płyn zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając dodajemy rozpuszczony proszek budyniowy. Następnie ponownie przekładamy na niewielki ogień i mieszamy, aż masa dobrze zgęstnieje. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9-10 części (u mnie 9 dużych). Formujemy okrągłe kuleczki (TUTAJ znajdziesz film jak dobrze formować bułeczki). Następnie na środku każdej kuleczki wykonujemy wgłębienia oprószoną w mące szklanką o śr. 6-7 cm. Wgłębienia można dodatkowo rozszerzyć dłońmi tak, aby ciasto w środku było cienkie i wgłębienie szerokie. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie. Każde wgłębienie w bułeczce wypełniamy nadzieniem budyniowym. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min do napuszenia. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżeczką wody (tylko miejsca z ciastem). Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia. Najlepiej sprawdzić spód bułeczek, jeśli robi się już czarny to czas wyciągać z piekarnika. Po wyciągnięciu lekko studzimy, następnie boki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta masa) i zanim zastygnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

skoleboller-norweskie-bułeczki-z-budyniem-kokosem-2

skoleboller-norweskie-bułeczki-z-budyniem-kokosem-1

Komentarze

  • Reply Klaudia K. October 6, 2015 at 22:15

    Wykorzystalam kolejny Pani przepis :) buleczki sa wysmienite :) nawet lepsze niz drozdzowki z piekarni.

    • Reply Ilovebake October 7, 2015 at 07:07

      Bardzo sie ciesze :) szkoda tylko ze nie widzialam jak wyszly:) pozdrawiam

      • Reply Klaudia K. October 7, 2015 at 07:24

        Nastepnym razem jak tylko upieke to dodam zdjecie :) Wyszly przepyszne ale nie tak piekne jak Pani :D no i zniknely z talerza w oka mgnieniu :P

  • Reply majazteca November 14, 2014 at 12:06

    Po prostu fantastyczne! Juz zapisalam przepis. Musze je upiec! ;)

    htpp://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

  • Reply gin November 13, 2014 at 22:03

    Pycha… Bardzo je lubię, ale sama jeszcze jakoś nigdy nie piekłam…

    • Reply Ilovebake November 14, 2014 at 10:15

      spróbuj bo są najlepsze :)

    Leave a Reply