Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto „pijana śliwka” z nutellą i suszonymi śliwkami – przepis

Listopad 18, 2014 , 145444 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto przekładane masą z nutelli oraz nasączonych suszonych śliwek w alkoholu. Dodatek bitej śmietany sprawia, że ciasto jest lekkie pomimo dosyć ciężkiej warstwy z nutellą. Ciasto pijana śliwka polecam dla osób, które uwielbiają ciasta warstwowe z kremem. Dla osób uwielbiających czekoladę lub bitą śmietanę. Jest aromatyczne, wilgotne i pomimo tylu przełożeń lekkie i nie dające uczucia sytości po jednym kawałku chyba, że jest to duży kawałek .

Ciasto warstwowe najlepiej wykonywać dzień wcześniej przed podaniem, warstwy się ze sobą przegryzą i stworzą doskonały duet.

Biszkopt piekłam ze swojego ulubionego przepisu i tutaj na pewno bym go nie zmieniała. Jest lekki jak puszek przez co trzeba uważać z jego przekrawaniem. Doskonale nasącza się ponczem i nie traci na lekkości.

Do bitej śmietany nigdy nie dodaję śmietan-fixów ponieważ po nich masa często na drugi-trzeci dzień potrafi się rozwarstwiać i wytraca się woda. Żelatyna jest lepszym rozwiązaniem i tutaj mowy nie ma o ty, że w kolejnych dniach stanie się coś z warstwą śmietanową.

Suszone śliwki do masy zostały przeze mnie zmiksowane, aby były w całej masie. Natomiast można ten etap pominąć i dodać całe, ewentualnie pokrojone na niewielkie kawałki.

Ciasto pijana śliwka wystylizowałam na okres Bożego Narodzenia, ale nie warto się tym sugerować bo według mnie doskonałe sprawdzi się nie tylko w Święta.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.

pijana śliwka

CIASTO „PIJANA ŚLIWKA” Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWĄ:

  • 60 g suszonych śliwek
  • 100 ml alkoholu np. wódki
  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 250 g nutelli

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/3 szklanki wywaru z kawy
  • 1/4 szklanki alkoholu np. śliwowicy lub wiśniówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 łyżka kakao do dekoracji

Śliwki zalewamy alkoholem, przykrywamy spodkiem i zostawiamy na całą noc.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo miksujemy z cukrem, aż masa stanie się gęsta i lśniącą (ok. 2 min.). Dodajemy żółtka, po dodaniu każdego masę miksujemy na niskich obrotach. Suche składniki łączymy z powstałą masą w trzech partiach za pomocą dużej łyżki lub trzepaczki. Składniki bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wymiarach 30×22 cm (musi być dosyć wysoka) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy biszkopt jest gotowy. Wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok. 40 cm upuszczamy ciasto (warto coś podłożyć, aby nie uszkodzić podłogi). Zostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki miksujemy w blenderze. Masło o temp. pokojowej chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo nutellę oraz rozdrobnione śliwki razem z alkoholem.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową ponczu i wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i ponownie ponczujemy.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na wierzch biszkoptu. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy przesianym kakao.

pijana śliwka
pijana śliwka
pijana śliwka
pijana śliwka
pijana śliwka
ciasto-pijana-sliwka-z-nutella-i-suszonymi-sliwkami-2

Komentarze

  • Odpowiedz Edyta B. Grudzień 14, 2017 at 12:19

    A czy w masie z Nutellą zamiast masla moge dac serek mascarpone? Wydaje mi sie że maslo i nutella to za duzo tluszczu w jednej masie.

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 14, 2017 at 20:03

      Jak najbardziej :)

  • Odpowiedz Renata K. Styczeń 26, 2017 at 20:28

    Dziękuję za przepis – ciastko rewelacyjne, wszyscy domownicy i goście zachwyceni. Po raz pierwszy ciasto tak mi wyrosło i było takie puszyste! Pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować przepis – zrobiłam bez żelatyny, a ponczem załałam śliwki tuż przed użyciem. Ponieważ kawa była gorąca, bez problemu zmiękły.

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 27, 2017 at 08:38

      Super :)

  • Odpowiedz Agnieszka K. Grudzień 20, 2016 at 09:13

    Mam problem z ubijaniem śmietany bez fixa. Jaką śmietanę polecasz, żeby na pewno się ubiła

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 20, 2016 at 09:18

      Na pewno nie taką z kartonika, ale z lodówek w kubeczku. Koniecznie przed ubijaniem trzeba ją schłodzić:)

  • Odpowiedz beata Grudzień 9, 2016 at 09:06

    czy mogę prosić o wersję do druku ze zdjęciem??

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 9, 2016 at 10:02

      Niestety mam tylko wersję do druku bez zdjęć ;/

    1 2 3

    Dodaj komentarz