Znajdź swój przepis

Ciasto pijana śliwka z nutellą i suszonymi śliwkami

18 listopada, 2014

Ciasto pijana śliwka przekładane masą z nutelli oraz nasączonych suszonych śliwek w alkoholu. Dodatek bitej śmietany sprawia, że ciasto jest lekkie pomimo dosyć ciężkiej warstwy z nutellą. Ciasto pijana śliwka polecam dla osób, które uwielbiają ciasta warstwowe z kremem. Dla osób uwielbiających czekoladę lub bitą śmietanę. Jest aromatyczne, wilgotne i pomimo tylu przełożeń lekkie i nie dające uczucia sytości po jednym kawałku chyba, że jest to duży kawałek.

Ciasto warstwowe najlepiej wykonywać dzień wcześniej przed podaniem, warstwy się ze sobą przegryzą i stworzą doskonały duet.

Biszkopt piekłam ze swojego ulubionego przepisu i tutaj na pewno bym go nie zmieniała. Jest lekki jak puszek przez co trzeba uważać z jego przekrawaniem. Doskonale nasącza się ponczem i nie traci na lekkości.

Do bitej śmietany nigdy nie dodaję śmietan-fixów ponieważ po nich masa często na drugi-trzeci dzień potrafi się rozwarstwiać i wytraca się woda. Żelatyna jest lepszym rozwiązaniem i tutaj mowy nie ma o ty, że w kolejnych dniach stanie się coś z warstwą śmietanową.

Suszone śliwki do masy zostały przeze mnie zmiksowane, aby były w całej masie. Natomiast można ten etap pominąć i dodać całe, ewentualnie pokrojone na niewielkie kawałki.

Ciasto pijana śliwka wystylizowałam na okres Bożego Narodzenia, ale nie warto się tym sugerować bo według mnie doskonałe sprawdzi się nie tylko w Święta.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.

pijana śliwka

CIASTO „PIJANA ŚLIWKA” Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWĄ:

  • 60 g suszonych śliwek
  • 100 ml alkoholu np. wódki
  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 250 g nutelli

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/3 szklanki wywaru z kawy
  • 1/4 szklanki alkoholu np. śliwowicy lub wiśniówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 łyżka kakao do dekoracji

Śliwki zalewamy alkoholem, przykrywamy spodkiem i zostawiamy na całą noc.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo miksujemy z cukrem, aż masa stanie się gęsta i lśniącą (ok. 2 min.). Dodajemy żółtka, po dodaniu każdego masę miksujemy na niskich obrotach. Suche składniki łączymy z powstałą masą w trzech partiach za pomocą dużej łyżki lub trzepaczki. Składniki bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wymiarach 30×22 cm (musi być dosyć wysoka) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy biszkopt jest gotowy. Wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok. 40 cm upuszczamy ciasto (warto coś podłożyć, aby nie uszkodzić podłogi). Zostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki miksujemy w blenderze. Masło o temp. pokojowej chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo nutellę oraz rozdrobnione śliwki razem z alkoholem.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową ponczu i wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i ponownie ponczujemy.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na wierzch biszkoptu. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy przesianym kakao.

pijana śliwka pijana śliwka pijana śliwka pijana śliwka pijana śliwka ciasto-pijana-sliwka-z-nutella-i-suszonymi-sliwkami-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Też się obawiałam że jest mało śliwek ale wystarczy w zupełności, krem jest fantastyczny, nawet dla kogoś kto nie przepada za nutellą. Na pewno zrobię jeszcze nie raz.

  2. To ciasto jest pyszne, robiłam już kilka razy????

  3. Wygląda super,tylko czym zastąpić nutelle której nie znoszę?

    1. aneta Autor says:

      możesz zastąpić gorzką czekoladą i mleczną :)

  4. aneta Autor says:

    Tak :)

  5. Witam serdecznie czy jak chce zrobić ciasto na blachę o wym.38×25 to muszę zrobić wszystko x2?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      wyatsrczy o 1/2 skladnikow

  6. A czy w masie z Nutellą zamiast masla moge dac serek mascarpone? Wydaje mi sie że maslo i nutella to za duzo tluszczu w jednej masie.

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  7. Dziękuję za przepis – ciastko rewelacyjne, wszyscy domownicy i goście zachwyceni. Po raz pierwszy ciasto tak mi wyrosło i było takie puszyste! Pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować przepis – zrobiłam bez żelatyny, a ponczem załałam śliwki tuż przed użyciem. Ponieważ kawa była gorąca, bez problemu zmiękły.

    1. Super :)

  8. Agnieszka K. says:

    Mam problem z ubijaniem śmietany bez fixa. Jaką śmietanę polecasz, żeby na pewno się ubiła

    1. Ilovebake says:

      Na pewno nie taką z kartonika, ale z lodówek w kubeczku. Koniecznie przed ubijaniem trzeba ją schłodzić:)

  9. czy mogę prosić o wersję do druku ze zdjęciem??

    1. Ilovebake says:

      Niestety mam tylko wersję do druku bez zdjęć ;/

  10. Piekłam ciasto na imieniny. Jest przepyszne :) Goście zachwalali, na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz. Dałam trochę więcej śliwek i powiem szczerze że nie było ich aż tak bardzo czuć. Jeśli ktoś lubi śliwki to śmiało można dać podwójną porcję:)

  11. Wygląda pysznie :-) czy to są składniki na standarowa blachę?

    1. Ilovebake says:

      Nie jest do konca standardowa ale mozesz upiec w takiej o podobnych wymiarach

  12. Ciasto wyglada bardzo ladnie i zastanawiam sie nad jego upieczeniem. Chcialabym sie dowiedziec, czy sliwek suszonych dodaje sie tylko 60g?
    Pozdrawiam, Ela

    1. Tak, tylko 60 g, ponieważ smak sliwek z alkoholem jest dosyc intensywny :) Jakis czas temu robilam ze 100 g sliwek, ktore lezakowaly w alkoholu dwa dni i bylo bardzo mocno czuc sliwki, ale smakowalo :)

  13. Robiłam te pyszności na święta:) wyszło idealnie:) Dziękuję – do przepisu wrócę jeszcze nie raz:) Już na ten weekend:) Pozdrawiam.

    1. Super, ze smakowalo i dzieki za komentasz :) pozdrawiam

  14. Dagmara O. says:

    Czy mogę pominąć upuszczanie ciasta? Mam formę z ceramicznym dnem, więc zamiast pijanej śliwki byłoby ciasto z „kruszonką” ;)

    1. Ilovebake says:

      Możesz, ale ciasto może opaść jeśli tego nie zrobisz. Warto podłożyć coś pod spód i wtedy upuścić :)

  15. OMG wygląda wspaniale, na święta jak znalazł. Na pewno spróbuję przygotować.

  16. Mniam! Dla mnie idealne :)

  17. Śliwki, alkohol, kawa :) hmmmm to musi być pyszne :) mam pytanie : czy ten zestaw nadaje się na tort pod masę cukrową/ oczywiście na śmietanę dodatkowo warstwa biszkoptu/- czy te oba kremy i ciasto uniosą resztę ? niektóre kremy są zbyt rzadkie a ciasto zbyt delikatne, stąd tez moje pytanie:) pozdrawiam.

    1. dobrze schłodzone na pewno utrzyma

    2. bardzo dziękuję , na pewno znajdzie się w moim menu. Dam znać jak zrobię tego torta- lubię nowości :) pozdrawiam

  18. Patrycja G. says:

    jak zrobić takie gwiazdki na górze?

    1. przykładam foremki mniejsze, większe i oprószam kakao

  19. Pysznie i świątecznie :)
    Zapraszam do udziału w akcji „Świąteczne Słodkości!”
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x