Znajdź swój przepis

Pierniczki toruńskie przepis ze starego zeszytu

21 listopada, 2014

Receptura pierniczków toruńskich jest zastrzeżona i nikt do końca nie wie z jakich składników i proporcji są wypiekane. Całkiem sporo można się dowiedzieć odwiedzając Toruń i muzeum piernika. Swój przepis znalazłam w starym zeszycie, który bardzo przypominał ten z 1885 roku na piernik.

Pierniczki toruńskie od zwykłych różnią się przede wszystkim rodzajem mąki. Dodajemy żytnią typ 720, a nie jak w zwykłych pszenną. Bardzo ważny jest też miód, najlepszy to lipowy. Po lekkim przesmażeniu miód uzyskuje karmelowy kolor i zabarwia pierniczki. Nie musimy ich przyciemniać dodatkiem kakao.

Pierniczki z tego przepisu, aby były najsmaczniejsze potrzebują nawet miesiąca w chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu. Czas działa na ich korzyść.

Doskonałe nie tylko do jedzenia, ale także do dekorowania lukrem lub wykrawania ludzików piernikowych, a nawet domków.

Moje idealne pierniczki na święta to te lukrowane z odrobiną soku z cytryny.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniczki i pierniki.

pierniczki-toruńskie-przepis

PIERNICZKI TORUŃSKIE, PRZEPIS ZE STAREGO ZESZYTU

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków

  • 500 g mąki żytniej typ. 720
  • 300 g naturalnego miodu, najlepiej lipowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • kieliszek spirytusu, mały

SKŁADNIKI NA BIAŁY LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy i podgrzewamy w piekarniku. Po dotknięciu powinna być ciepła, ale nie gorąca. Miód przelewamy do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika i przesmażamy. Dodajemy do mąki razem z sodą, anyżem, lekko roztrzepanym jajkiem oraz spirytusem. Dokładnie wyrabiamy. Stolnicę lekko oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.

UWAGA: pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale później stają się twarde. Najlepiej jeśli będą trzymane w dosyć chłodnym i wilgotnym pokoju, aby chłonęły wilgoć. Wtedy szybciej zmiękną, ale najlepiej smakują po około miesiącu od upieczenia. Ciasto struchleje i nabierze smaku.

Szybszym sposobem jest zamknięcie pierniczków w szczelnym pojemniku razem z obierkami jabłka lub połówką cytryny (wtedy uzyskają lekko cytrynowy aromat). Wymieniając co 1-2 dni, aż pierniczki zmiękną.

Polewamy lukrem lub polewą czekoladową po tym jak zmiękną. Ewentualnie tylko wierzch, aby spód mógł chłonąć wilgoć.pierniczki-toruńskie-przepis-1

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo dziękuję za ten przepis. Jest fenomenalny i zdrowszy od innych. Pierniczki mają niesamowity smak. Jak z Torunia z manufaktury. Robię nawet teraz, w lipcu. Dziękuję z całego piernikowego serca🩷

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Czy miód do mąki wlewamy gorący ?

    1. aneta Autor says:

      Nie, jeśli nie ma w przepisie.

  3. Najlepszy przepis jaki jest w internecie

  4. Chciałabym je upiec, mam jednak wątpliwości brak w składnikach tłuszczu.
    Czy to możliwe do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      tak :) dlatego potrzebuja czasu, zeby byly miekkie

  5. A gdzie tluszcz? pierwszy raz widze ciasto bez tluszczu

    1. A słyszałaś o cieście na pierogi? O biszkopcie? Te ciasta nie mają tłuszczu. Prawdziwe pierniczki nie mają tłuszczu

  6. Przez przypadek kupilam make zytnia razowa typ 2000. czy ona tez sie nadaje do pieczenia pierniczkow?!

    1. Niestety jest za cieżka do pierniczków. Możesz ją zużyć do chlebów i do zakwasu

    2. Mieszkam za granica i nie mogę dostać maki żytniej. Czy mogę użyć maki pszennej?

    3. Ilovebake says:

      Nie piekłam ich tylko na mące pszennej, ale spróbuj i patrz, aby konsystencja ciasta surowego była jak u mnie na zdjęciach :)

    4. Witam. Upiekłam je z maki pszennej. Nie wiem jakie powinno być ciasto z żytniej ale to było dość suche jak miód wystygł. Jednak ja jestem z siebie zadowolona i uważam ze efekt końcowy jest dobry

    5. Ilovebake says:

      faktycznie troszke jakby byly suche ale smak jest najwazniejszy :)

  7. Insulinooporna says:

    Chciałabym wypróbować Pani przepis, ale mam pytanie czy pierniczki w czasie pieczenia zmienią kształt lub czy trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę, żeby tak się nie stało? Rok temu przed świętami robiłam je z innego przepisu i w czasie pieczenia zniekształciły sie, może za bardzo urosły (?)…

    1. Z tego przepisu nie powinny zmieniac za bardzo ksztaltu, ale dodatek sody w ciescie sprawia, ze lekko podrosna. Duzo daje takze obserwowanie ich podczas pieczenia, a nie tylko podazanie za podanym w przepisie czasem.

    2. Insulinooporna says:

      Dziękuję bardzo za odpowiedź! Przy okazji chciałam pogratulować świetnego bloga. Jeśli zabieram się za pieczenie to tylko z Pani przepisami, bo dotychczas nie miałam żadnych problemów i zawsze wszystko wychodziło pyszne :)

    3. Nie dziękuję bo jeszcze zapeszę ;p

    4. i jak wyszły pierniczki? pytam bo chce upiec i nie wiem jak się sprawdziły :)

  8. Z tym ze nie ma oryginalnego przepisu się nie zgodzę. Posiadam oryginalny XVII w. przepis.
    Jedyny problem to proporcje bo w tamtych czasach wszystko robiono na oko. Przepis znajduje się w książce „Compendium medicum auctum” której reprinty można kupić. Jak się poszuka to jest na Internecie np tu http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/fakty-z-twojego-miasta/news-przeczytaj-przepis-na-piernik-sprzed-trzystu-lat,nId,1070631

    1. Oppdal O. says:

      A czy piekła Pani z tego starego sprzed 300 lat przepisu?

    2. Ilovebake says:

      Niestety nie znam tego przepisu.

  9. Pierniki przepyszne. Pewnie tego miesiąca nie przetrwają aby skruszały.

  10. Agnieszka says:

    Dzień dobry. Chciałabym wypróbować ten przepis, mam tylko pytania – czy spirytus jest niezbędny (w jakim celu się go dodaje), czy można go pominąć, ewentualnie czymś zastąpić ? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Agnieszka.

    1. Ilovebake says:

      Hej, poza elementem smakowym i lekkiego nawilżenia w zasadzie spirytus nie gra większej roli. Można zastąpić go np. rumem lub wódką.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x