Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Orzechowiec z krakersami

Listopad 25, 2014 , 31961 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Orzechowiec przekładany warstwą kremu i słonymi krakersami.

Orzechowy biszkopt jest lekki jak chmurka, a dodatek kakao dodatkowo wyostrza jego smak. Krem na bazie masła, domowego budyniu oraz cappuccino to poezja. Nie musisz wcale dodawać całej ilości. Jeśli z jakiś powodów nie możesz używać cappuccino wystarczy dodać do smaku jakieś 1-2 łyżki. Słone krakersy dodają w tym cieście lekko, słonego posmaku co tylko podnosi smak orzechowca.

Ciasto doskonałe po jednym dniu w lodówce, ale pełnię smaku uzyskuje po 2-3 dniach. Wszystkie masy przechodzą swoim smakiem, krakersy idealnie miękkie, a biszkopt nie jest suchy tylko mokry od nasączenia.

Wspaniałe ciasto na świąteczny stół w Boże Narodzenie lub inne uroczystości.

Ciasto poprzez dodatek słonych krakersów nie musi wszystkim odpowiadać, słodko i lekko słony smak to dla mnie bardzo fajne połączenie. Nie ma tutaj mowy o tym, że ciasto będzie mdłe. Oczywiście zamiast krakersów możesz dodać herbatniki i ciasto będzie w pełni słodkie.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-orzechowiec-z-krakersami-2

ORZECHOWIEC Z KRAKERSAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 120 g cappuccino orzechowego, proszku
  • 1-2 opakowania krakersów

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu, białego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Zmielone orzechy mieszamy z bułką tartą, kakao, mąką oraz proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na niskich obrotach. W kilku partiach dodajemy mieszankę z orzechami, mieszając dużą łyżką, aby jak najmniej ciasto straciło na puszystości. Przekładamy do dwóch form o wym. 20×30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25-30 min do tzw. suchego patyczka.

Żółtka mieszamy z cukrem. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy z żółtkami. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i stopniowo łączymy z masą żółtkową oraz przesianym proszkiem cappuccino, cały czas mieszając. Ponownie podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

Masło miksujemy na tzw. puch. Następnie stopniowo dodajemy masę budyniową ( masło i budyń powinny być w tej samej temp.).

Jeden biszkopt nasączamy połową ponczu, wykładamy 1/4 masy. Układamy jeden obok drugiego krakersy, następnie masa, ponownie krakersy, masa. Układamy biszkopt i nasączamy ponownie wykładamy ostatnią część masy i oprószamy pokruszonymi krakersami. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

ciasto-orzechowiec-z-krakersami-1

ciasto-orzechowiec-z-krakersami

Komentarze

  • Odpowiedz Natalia Lipiec 2, 2016 at 13:40

    Najlepsza strona z przepisami na ciasta :-) Już kilka Pani przepisów wypróbowałam i wychodziły przepysznie. Gratuluję talentu i życzę powodzenia w tworzeniu nowych przepisów ;-)

  • Odpowiedz Agata Grudzień 22, 2014 at 22:40

    moje ciasto nie wygląda tak apetycznie jak na zdjęciu

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 23, 2014 at 11:03

      czemu nie wygląda apetycznie?

      • Odpowiedz Agata Grudzień 27, 2014 at 08:23

        po nocy w lodówce doszedł do siebie i było baaaaaardzo pyszne !!!!!

        • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 29, 2014 at 19:01

          Uff ciesze sie :)

  • Odpowiedz Agata Grudzień 22, 2014 at 21:44

    mój biszkopt nie wyszedł tak ciemny jak u Pani na zdjęciu… chyba w przepisie za mało kakao …

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 23, 2014 at 11:03

      dużo zależy od jakości kakao :)

      • Odpowiedz Agata Grudzień 27, 2014 at 08:22

        hmmm .. miałam najlepsze to z tym wiatrakiem na opakowaniu

  • Odpowiedz gin Listopad 26, 2014 at 01:39

    Ciasto wygląda cudownie :) Pyszne musiało być :)
    Wiesz, ja rozumiem, że nie każdy może wziąć psa do domu. Sama mam na ten temat mieszane uczucia – a co, jeśli pies będzie agresywny? W końcu go nie znam, nie wiem, jak się zachowa. A co, jak jest chory? Boję się o Ptysię, żeby czegoś nie złapała. Mimo wszystko jednak nie potrafię zostawić zwierzaka. Jakiś czas temu znaleźliśmy goldena. C. zadzwonił do straży, powiedzieli, żeby go przywiązać do lampy, to za kilka godzin ktoś po niego przyjedzie. Serce we mnie zamarło… Psa zabraliśmy, cyrk był w domu jak nie wiem. Na szczęście zanim poszliśmy spać, znalazł się właściciel i go odebrał :)

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 26, 2014 at 07:40

      zawsze obserwujemy pieska i nie dajemy mu nadiernej czułości bo nie wiemy co może mieć. Jeszcze nigdy Nam się nie zdarzyło, aby pies przygarnięty napsocił. Ten ostatni to nawet zajął na kanapie moje miejsce ;)

  • Odpowiedz Marta G. Listopad 25, 2014 at 21:35

    I love when you bake <3 Mniam Mniam, kolejny pomysł na świąteczne ciacho :) Pozdrawiam!:)

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 26, 2014 at 07:40

      Dzieki Marta :) ps. angielszczyzna ok ;p

    Dodaj komentarz