Znajdź swój przepis

Pfeffernusse niemieckie pierniczki z pieprzem

5 grudnia, 2014

Pfeffernusse to jedne z najstarszych ciasteczek niemieckich podawanych w święta. Nazwa pfeffernusse oznacza „pieprzne orzeszki”, ze względu na dodatek do ciasta pieprzu i gałki muszkatołowej. Czy mocno wyczuwalny jest smak pieprzu? niekoniecznie, ja dodałam 1/4 łyżeczki i nie wyczuwałam pieprznego smaku. Natomiast według mnie są bardziej korzenne niż inne pierniczki możliwe, że za sprawą pieprzu zyskały na intensywności.

Co ciekawe kiedyś pierniczki pfeffernusse pieczone były miesiąc przed świętami lub wcześniej. Na kilka dni przed wigilią zanurzane w alkoholu, aby zmiękły. Dzisiaj nie są już wypiekane w ten sposób, a pierniczki można serwować już po dwóch dniach.

Pierniczki w swojej strukturze są mięciutkie, lekkie i podczas pieczenia trochę powiększają swoją objętość. U mnie leżakowały 2 dni w puszcze z obierkami jabłka. Po leżakowaniu były gotowe do lukrowania.

Lukier wykonujemy na bazie cukru pudru i białka, dlatego są takie bialutkie. Jeśli nie lubisz lukru możesz pokryć je polewą czekoladową lub po prostu obtoczyć w cukrze pudrze. Będą równie smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniczki i pierniki.

Pfeffernusse-niemieckie-pierniczki-swiateczne-3

PFEFFERNUSSE, NIEMIECKIE PIERNICZKI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 20 pierniczków

  • 250 g mąki tortowej
  • 125 g miodu, płynnego
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 białka

Masło, miód, cukier oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła (nie wolno dopuścić do wrzenia). Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy pieprz i jeszcze ciepłą mieszankę miodową oraz jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia. Formujemy około 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 12 minut. Po upieczeniu chwilę studzimy i następnie lukrujemy. Cukier puder przesiewamy dodajemy białka i miksujemy ok. 5 min. Następnie smarujemy jeszcze ciepłe pierniczki. Zostawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem powinny leżeć ok. 2 dni w szczelnej puszcze z obierkami jabłka.

Pfeffernusse-niemieckie-pierniczki-swiateczne-5

Pfeffernusse-niemieckie-pierniczki-swiateczne-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłem , były hitem świątecznym. W tym roku powtarzam na święta owe ciasteczka.

  2. cookiemonster says:

    Wyglądają wspaniale i muszą być przesmaczne :)

  3. Szczypta S. says:

    Śliczności :) Zapisuję przepis ;)

  4. Kubełek S. says:

    Pierniczki ślicznie i piękne zdjęcia :)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  5. Łukasz M. says:

    Przepiękne urocze poduszeczki :D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x