Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem, Torty

Tort egipski – przepis

January 6, 2015 , 62834 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort egipski to połączenie biszkoptu na bazie orzechów laskowych. Krem budyniowy wykonany od podstaw w domu oraz kremu śmietanowego na bazie kremówki. Całość dopełniają orzechy laskowe oraz migdały.

Tort dla osób, które uwielbiają ciasta warstwowe, wilgotne i słodkie. Kremy wspaniale komponują się z orzechowym biszkoptem i nadają mu fajnego posmaku. Dodatek migdałów nadaje mu tylko szlachetności.

Tort najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Masy fajnie wtopią się w biszkopt i stworzą zwartą konstrukcję.

Ciasto nie jest mdłe ze względu na dodatek orzechów, które podprażone na patelni uzyskują ciekawy smak i aromat.

Doskonały dla dzieci, ponieważ nie zawiera alkoholu. Pięknie prezentuje się na stole i będzie fajnym dodatkiem do rodzinnych spotkań.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty i ciasta z kremem.

tort-egipski-4

TORT EGIPSKI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:

  • 9 białek
  • 9 łyżek cukru
  • 180 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 2 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 9 żółtek
  • 9 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła, temp. pokojowa

 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

 DODATKOWO:

  • 100 g orzechów laskowych, zmielonych i uprażonych na patelni
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1-2 wafelki orzechowe (bez czekolady), zmielone

Do zmielonych orzechów dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując na niskich obrotach przez ok. 3 min. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy suche składniki z ubitymi białkami. Wykonujemy to w kilku partiach, aby piana jak najmniej opadła. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Po wyjęciu ciasto rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza z biszkoptu. Studzimy i przekrawamy na trzy części.

Żółtka mieszamy razem z cukrami i przesianą mąką. Następnie łączymy z mlekiem i i gotujemy, aż dosyć mocno zgęstnieje. Cały czas przy tym mieszając, aby nie powstały grudki. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2-3 min. Następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietankę (najlepiej zimną) ubijamy na sztywną masę razem ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Jeśli masa nie jest mocno gęsta trzeba ją schłodzić przez 1-2 godz.

Blat biszkoptowy układamy na paterze i wykładamy 1/3 kremu budyniowego. Oprószamy połową zmielonych orzechów i wykładamy 1/2 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy i powtarzamy warstwy kremu. Przykrywamy trzecim biszkoptem i smarujemy wierzch oraz boki pozostałą resztą kremu budyniowego. Boki dekorujemy zmielonymi wafelkami, wierzch płatkami migdałowymi. Schładzamy min. kilka godzin w lodówce. Najlepszy jest drugiego dnia.

tort-egipski-8

tort-egipski-2

tort-egipski-6

Komentarze

  • Reply Webvision O. November 20, 2016 at 04:17

    Anetko, naprawde twoje przepisy sa najlepsze. Nieznam cie w ogole lecz za kazdym razem kiedy zapraszam gosci I smakuje im to co upieklam z twojego przepisu, mysle o tobie z wdziecznoscia! Dziekuje z calego serca! Mieszkam w Stanach I czesto korzystam z twoich przepisow i zawsze mi wychodza. Za kilka dni sprobuje upiec twoj tort egipski i Pania Walewska na swieto dziekczynienia. Chcialabym zebys wiedziala, ze jest taka jedna osobka na swiecie, ktora jest wdzieczna i mysli o tobie z serdecznoscia!

  • 1 2

    Leave a Reply