Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem i bitą śmietaną – przepis

Styczeń 28, 2015 , 134178 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto ze szpinakiem ? Tak, tak moi drodzy. Z tym połączeniem spotkałam się już jakiś czas temu, przeglądając różne strony z przepisami. Natomiast wtedy do głowy mi nie przyszło wypróbować takie ciasto. Jakoś nie miałam przekonania do szpinaku na słodko i wcale mnie nie zaciekawił ten smak. Do czasu, aż zobaczyłam jego kolor i spróbowałam na jednym ze spotkań. Ciasto leśny mech ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę.

Nie jestem typem, który na widok czegoś nowego rzuca się i koniecznie musi wypróbować. Nie piszę tutaj tylko cieście, zazwyczaj muszę zastanowić się i po przeanalizowaniu podejmuję decyzję. Wyjątki oczywiście się zdarzają i ten wyjątek właśnie macie przed sobą. Kolor tego ciasta mnie powalił. No gdzie zjesz zielone ciasto?

I tutaj muszę stanowczo zaznaczyć: w cieście nie czuć szpinaku, dokładnie nic a nic. Zostaje piękny kolor i przemycamy wartości odżywcze. Samo ciasto ze szpinakiem nie jest ani lekkie, ale również nie jest strasznie ciężkie. Na pewno jest wilgotne za sprawą oleju. Fajnie kontrastuje z ciastem bita śmietana, która jest jak puszek leciutka. Boki ciasta lekko posmarowałam bitą śmietaną i całe ciasto mogłam pokryć wyciętym i pokruszonym ciastem. Przez co zyskało na fajnym, zielonym wyglądzie.

Uwaga: do ciasta dodajcie koniecznie owoce granatu. Dodadzą nie tylko koloru, ale soczyste kuleczki sprawią, że ciasto nie będzie mdłe. Jednym słowem granat nadaje świeżości.

I ostatnia uwaga: syn mojej koleżanki, który musi zawsze zweryfikować czy coś jest dobre czy nie. Surowy to sędzia. Zjadł i smakowało mu. Kiedyś przynosząc szarlotkę z bezą nie tknął. Nie ma co się zastanawiać i mamy pieczcie dla dzieci to ciasto.

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-6

CIASTO „LEŚNY MECH” ZE SZPINAKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO ZE SZPINAKIEM:

  • 3 jajka, duże
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji
  • 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z BITEJ ŚMIETANY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 owoc granatu

Rozdrobniony szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Jajka o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania niewielkim strumieniem wlewamy olej. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejszy stopień i dodajemy niewielkimi partiami mąkę, przesiany proszek do pieczenia oraz wanilię. Na koniec ciasto łączymy ze szpinakiem za pomocą dużej łyżki np. drewnianej. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy, następnie zwykłym nożem lub nożem strunowym wyrównujemy wierzch ciasta (ja ścięłam troszkę mniej niż 1/3 ciasta). Wycięte ciasto rozdrabniamy dłońmi i odstawiamy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody (u mnie troszkę mniej niż 1/4 wody). Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo miksujemy razem z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na blat ciasta. Obsypujemy wierzch i boki pozostałym ciastem. Boki ciasta lekko posmarowałam bitą śmietaną, aby okruszki ciasta mogły się przykleić. Schładzamy min. kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dekorujemy owocami granatu.

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-4

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-7

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-5

Komentarze

  • Odpowiedz Basia Listopad 5, 2018 at 12:28

    Witam
    Mam pytanie czy zamiast oleju mogę dodać masło roztopione?

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 5, 2018 at 15:01

      Tutaj lepiej sprawdzi się olej :)

  • Odpowiedz violetttt Grudzień 23, 2017 at 22:27

    Proponowałabym dodać ze szpinak trzeba zblendowac , wyszły mi kawałki szpinaku w cieście … porażka

  • Odpowiedz Michalina P. Maj 4, 2016 at 13:51

    Ciasto pychaa, wszystkim bardzo smakowało :)

    • Odpowiedz Ilovebake Maj 4, 2016 at 14:00

      Prześlicznie wyszło ciacho :) Dziękuje za komentarz

    1 2

    Dodaj komentarz