Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Jak usmażyć perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku

Styczeń 30, 2015 , 358445 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki co to za filozofia nie jedna osoba by powiedziała. Usmażyć dobre naleśniki to już nie tylko sztuka, ale także umiejętności kulinarne. Grzechem podstawowym jest smażenie za grubych placków oraz smażenie bez żadnego tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia, gdzie można go po prostu zastąpić wodą gazowaną.

Naleśniki smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok. 2/3 chochli z surowym ciastem. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.

Dokładnie odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Do tego możesz użyć np. miksera lub blendera.

Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.

Dobrze jest mieć w kuchni silikonową szpatułkę do przewracania placków podczas smażenia.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

nalesniki-najlepszy-przepis-0

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • szczypta soli

1. Składniki na naleśniki dokładnie odmierzamy.

nalesniki-przepis

2. Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.

nalesniki-przepis-1

3. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól.

nalesniki-przepis-2

4. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki.

nalesniki-przepis-3

5. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor.

nalesniki-najlepszy-przepis-6

nalesniki-najlepszy-przepis-4

nalesniki-najlepszy-przepis-5

Komentarze

  • karolina

    naleśniki się smaży a nie piecze

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Wielbłąd ;p chociaż ja już miałam przepis na pieczone ;)

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Ja zaczęłam odmierzać jak zaczęło mi wychodzić dobre ciasto z tego przepisu. Kiedyś też wszystko łączyłam „na oko”. Dzięki za komentarz

  • asiek

    Ja również nigdy nie odmierzam składników, zawsze robię „na oko”.
    Zaczynam od wymieszania mokrych składników, dopiero na koniec daję mąkę.
    Poza tym jak Małgorzata Królikowska pisze po co przewracać naleśniki na drugą stronę orzy użyciu szpatułki? jak jest dobrze zrobione ciasto to naleśniki po podrzuceniu patelni same się odwrócą.

  • Iwona

    Dokładne odmierzenie składników nie zawsze się sprawdza – dużo zależy od wilgotności mąki. Też dodaję masło do ciasta, ale patelnię smaruję tłuszczem tylko raz – przed pierwszym naleśnikiem. Do ciasta dodaję jeszcze cukier waniliowy :) Pyszności

  • Bodzio

    Pozwolicie że wtrącę dwa słowa na temat łączenia składników. Pianę z jajek zawsze ubijam na sztywną masę i dodaję już do wymieszanych pozostałych składników delikatnie mieszając. W ten sposób ciasto nam się napowietrzy i naleśniki będą ,,biszkoptowe”. Radzę spróbować

  • hania

    Ile ich wychodzi z takich proporcji?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      około 10 sztuk zależy ile wylewasz ciasta na patelnię :)

  • Saphira

    Czy z mąki owsianej też wyjdzie? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, musisz tylko uzyskać odpowiednia konsystencję ciasta tak, aby swobodnie splywala po patelni. Za gęsta sprawi, że nalesnik bedzie gruby.

  • Noir66

    Wyszły rewelacyjne!!! według tego przepisu,niema co na oko robić:( Dodałam masło klarowane efekt super! Dziękuję!!!!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      :) swietnie

  • j.k

    Najlepszy przepis, nalesniki w koncu mi wychodza, dzieki!

  • Asia

    Naleśniki są przepyszne! Ja smażyłam na maśle, pierwszy raz nawet pierwszy naleśnik się nie przykleił, są cieniutkie i mają chrupiące brzegi :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :D

  • Agifra

    Ciasto wyszło super. Cienkie o właściwej konsystencji i dało się je podrzucać :) Nigdy wcześniej mi to nie wychodziło. Wyszło mi trochę zbyt mdłe więc następnym razem muszę dodać więcej soli albo jak ktoś proponował cukru waniliowego :)

  • gabi

    Wyszły super! Po raz pierwszy w życiu naleśniki dobre zrobiłam ????

  • Janka

    Cienkie są najlepsze, bo łatwiej je zwijać. Dla mnie to najczęściej deser, a najlepiej jak mam w lodówce Śliwellę z eterno i bitą śmietanę :)

  • Anna Borak

    szacun ;)

  • Zachwycona

    Oh My God gdybym mogla to bym nazwala jakas ulice Twoim imieniem w koncu moje nalesniki to nalesniki a nie jakies porozrywane kawalki grubego ciasta! Niech Ci Bog w dzieciach wynagrodzi

  • Madzia

    Moje niestety wyszły bardzo kruche, jak na tortillę a robiłam jak w przepisie. Dolewanie większej ilości ciasta nie pomogło. ????

  • Barbara Żabińska

    Pyszne! Cieniutkie ciasto, wreszcie nie grube!