Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Jak usmażyć perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku

Styczeń 30, 2015 , 368022 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki co to za filozofia nie jedna osoba by powiedziała. Usmażyć dobre naleśniki to już nie tylko sztuka, ale także umiejętności kulinarne. Grzechem podstawowym jest smażenie za grubych placków oraz smażenie bez żadnego tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia, gdzie można go po prostu zastąpić wodą gazowaną.

Naleśniki smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok. 2/3 chochli z surowym ciastem. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.

Dokładnie odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Do tego możesz użyć np. miksera lub blendera.

Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.

Dobrze jest mieć w kuchni silikonową szpatułkę do przewracania placków podczas smażenia.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

nalesniki-najlepszy-przepis-0

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • szczypta soli

1. Składniki na naleśniki dokładnie odmierzamy.

nalesniki-przepis

2. Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.

nalesniki-przepis-1

3. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól.

nalesniki-przepis-2

4. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki.

nalesniki-przepis-3

5. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor.

nalesniki-najlepszy-przepis-6

nalesniki-najlepszy-przepis-4

nalesniki-najlepszy-przepis-5

Komentarze

  • Odpowiedz Barbara ?. Wrzesień 14, 2019 at 11:26

    Pyszne! Cieniutkie ciasto, wreszcie nie grube!

  • Odpowiedz Madzia Kwiecień 2, 2018 at 10:57

    Moje niestety wyszły bardzo kruche, jak na tortillę a robiłam jak w przepisie. Dolewanie większej ilości ciasta nie pomogło. ????

  • 1 2 3 4

    Dodaj komentarz