Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Jak usmażyć perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku

January 30, 2015 , 446102 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki co to za filozofia nie jedna osoba by powiedziała. Usmażyć dobre naleśniki to już nie tylko sztuka, ale także umiejętności kulinarne. Grzechem podstawowym jest smażenie za grubych placków oraz smażenie bez żadnego tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia, gdzie można go po prostu zastąpić wodą gazowaną.

Naleśniki smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok. 2/3 chochli z surowym ciastem. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.

Dokładnie odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Do tego możesz użyć np. miksera lub blendera.

Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.

Dobrze jest mieć w kuchni silikonową szpatułkę do przewracania placków podczas smażenia.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

nalesniki-najlepszy-przepis-0

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • szczypta soli

1. Składniki na naleśniki dokładnie odmierzamy.

nalesniki-przepis

2. Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.

nalesniki-przepis-1

3. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól.

nalesniki-przepis-2

4. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki.

nalesniki-przepis-3

5. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor.

nalesniki-najlepszy-przepis-6

nalesniki-najlepszy-przepis-4

nalesniki-najlepszy-przepis-5

Komentarze

  • Reply Bodzio February 18, 2015 at 14:27

    Pozwolicie że wtrącę dwa słowa na temat łączenia składników. Pianę z jajek zawsze ubijam na sztywną masę i dodaję już do wymieszanych pozostałych składników delikatnie mieszając. W ten sposób ciasto nam się napowietrzy i naleśniki będą ,,biszkoptowe”. Radzę spróbować

  • Reply Iwona January 30, 2015 at 22:39

    Dokładne odmierzenie składników nie zawsze się sprawdza – dużo zależy od wilgotności mąki. Też dodaję masło do ciasta, ale patelnię smaruję tłuszczem tylko raz – przed pierwszym naleśnikiem. Do ciasta dodaję jeszcze cukier waniliowy :) Pyszności

  • Reply asiek January 30, 2015 at 20:27

    Ja również nigdy nie odmierzam składników, zawsze robię “na oko”.
    Zaczynam od wymieszania mokrych składników, dopiero na koniec daję mąkę.
    Poza tym jak Małgorzata Królikowska pisze po co przewracać naleśniki na drugą stronę orzy użyciu szpatułki? jak jest dobrze zrobione ciasto to naleśniki po podrzuceniu patelni same się odwrócą.

  • Reply Ilovebake January 30, 2015 at 20:10

    Ja zaczęłam odmierzać jak zaczęło mi wychodzić dobre ciasto z tego przepisu. Kiedyś też wszystko łączyłam “na oko”. Dzięki za komentarz

  • Reply karolina January 30, 2015 at 18:06

    naleśniki się smaży a nie piecze

    • Reply Ilovebake January 30, 2015 at 19:52

      Wielbłąd ;p chociaż ja już miałam przepis na pieczone ;)

    1 2 3 4

    Leave a Reply