Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Jak usmażyć perfekcyjne i cienkie naleśniki – przepis krok po kroku

January 30, 2015 , 446107 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki co to za filozofia nie jedna osoba by powiedziała. Usmażyć dobre naleśniki to już nie tylko sztuka, ale także umiejętności kulinarne. Grzechem podstawowym jest smażenie za grubych placków oraz smażenie bez żadnego tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia, gdzie można go po prostu zastąpić wodą gazowaną.

Naleśniki smaż zawsze na dobrze rozgrzanej patelni. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok. 2/3 chochli z surowym ciastem. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.

Dokładnie odmierz składniki i koniecznie przesiewaj mąkę, aby uniknąć grudek. Po dodaniu mokrych składników zawsze energicznie wymieszaj składniki. Do tego możesz użyć np. miksera lub blendera.

Dodatkowym sekretem, aby ciasto było lekkie jest mieszanie ciasta trzepaczką przed wylaniem na patelnię, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Podczas smażenia ciasto fajnie będzie się napuszać bez proszku do pieczenia.

Dobrze jest mieć w kuchni silikonową szpatułkę do przewracania placków podczas smażenia.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

nalesniki-najlepszy-przepis-0

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • szczypta soli

1. Składniki na naleśniki dokładnie odmierzamy.

nalesniki-przepis

2. Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.

nalesniki-przepis-1

3. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól.

nalesniki-przepis-2

4. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki.

nalesniki-przepis-3

5. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor.

nalesniki-najlepszy-przepis-6

nalesniki-najlepszy-przepis-4

nalesniki-najlepszy-przepis-5

Komentarze

  • Reply Zachwycona August 24, 2017 at 18:09

    Oh My God gdybym mogla to bym nazwala jakas ulice Twoim imieniem w koncu moje nalesniki to nalesniki a nie jakies porozrywane kawalki grubego ciasta! Niech Ci Bog w dzieciach wynagrodzi

  • Reply Anna B. April 12, 2017 at 10:57

    szacun ;)

  • Reply Janka January 3, 2017 at 14:58

    Cienkie są najlepsze, bo łatwiej je zwijać. Dla mnie to najczęściej deser, a najlepiej jak mam w lodówce Śliwellę z eterno i bitą śmietanę :)

  • Reply gabi November 15, 2016 at 21:18

    Wyszły super! Po raz pierwszy w życiu naleśniki dobre zrobiłam ????

  • Reply Agifra May 27, 2016 at 20:40

    Ciasto wyszło super. Cienkie o właściwej konsystencji i dało się je podrzucać :) Nigdy wcześniej mi to nie wychodziło. Wyszło mi trochę zbyt mdłe więc następnym razem muszę dodać więcej soli albo jak ktoś proponował cukru waniliowego :)

  • 1 2 3 4

    Leave a Reply