Tortilla szpinakowa krok po kroku + przepis na meksykańskie nadzienie


Raz na jakiś czas mam chęć na poznawanie nowych przepisów, kombinowanie w kuchni i mieszanie składników. W internecie znalazłam przepisy na tortille o różnych smakach. Wybór padł na tortille ze szpinakiem. Jej zielony kolor jest niesamowity i zachęca do spróbowania. Do tego dobrałam meksykańskie nadzienie z jednego tylko powodu uwielbiam wszystko to co ostre. Sos czosnkowy komponuje się tutaj idealnie, ożywia, nadaje lekkiej kremowej konsystencji i wprowadza dodatkową pikanterię.

Swoim nieskromnym zdaniem napiszę, ale nie tylko moim – jest to najlepszy przepis na tortillę jaką jadłam. A chociaż nie myśl, że lubisz te ze sklepu bo i po co się trudzić skoro można kupić już piękne opakowane placuszki. Otóż nie wiesz co lubisz bo nigdy nie jadłeś tej. Jest obłędna, zdrowa i świetnie prezentuje się jej zielony kolor.

Uwaga: tortilla jest banalnie prosta do wykonania i nie ma w sobie żadnych skomplikowanych składników. Kolejny raz muszę przyznać, że proste dania są często najsmaczniejsze.

Parę sosów meksykańskich już wykonałam np. z mięsem mielonym. Natomiast z kurczakiem jest o wiele smaczniejsza. Te nadzienie doskonale komponuje się z tortillą szpinakową, ale również będzie fajnie współgrało ze zwykłą tortillą lub naleśnikami. I kolejna już ostatnia uwaga sos czosnkowy jest konieczny. To taka wisienka na torcie jeśli wiesz co mam na myśli. Pozdrawiam.

tortilla-szpinakowa-4

TORTILLA SZPINAKOWA – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 10 tortilli

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli, płaska
  • 4 łyżki oleju
  • 125 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego lub świeżego
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz olej i chwilę mieszamy. Ciepłe mleko mieszamy z rozdrobnionym szpinakiem, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto przez około 5 min. Ciasto nie powinno być mocno wilgotne i nie powinno przyklejać się do dłoni. Owijamy folią i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy z nich kuleczki. Lekko oprószamy stolnicę lub blat stołu i wałkujemy na bardzo cienkie placki ok. 1 mm. Przykładamy okrągły talerz lub inne naczynie o średnicy 17-18 cm i wykrawamy okrągłe placki. Kładziemy po jednym na dobrze rozgrzanej patelni bez żadnego tłuszczu. Przypiekamy z każdej strony przez ok. 30 sekund lub do uzyskania gdzieniegdzie zarumienionego ciasta. Gotowe placki przechowujemy pod przykryciem lub w szczelnym pojemniku.

tortilla-szpinakowa - krok-po-kroku

MEKSYKAŃSKIE NADZIENIE DO TORTILLI:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli, mała
  • 1 cebula, biała lub czerwona
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 3 świeże
  • 240 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • sól, pieprz do smaku

SOS CZOSNKOWY:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru, mała

Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki. Smażymy na rozgrzanym lekko oleju przez 5 min. Następnie dodajemy papryczkę chilli drobno pokrojoną oraz pomidory i dalej smażymy przez 10 -15 min. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną oraz cebulę. Smażymy, aż prawie cały płyn z pomidorów odparuje. Na koniec wrzucamy kukurydzę, fasolę i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy jogurt, majonez i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.

Tortille układamy na ruszcie piekarnika. „Wieszamy” środek na dwóch liniach rusztu tak, aby boki zwisały w dół. Pieczemy w temp. 180 C przez 7-10 min. Utworzy się coś na kształt tacos. Jeszcze ciepłe napełniamy nadzieniem i lekko polewamy sosem czosnkowym. Gotowe.

tortilla-szpinakowa-2

tortilla-szpinakowa-3

wydrukuj teraz