Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Pancakes ze świeżym szpinakiem – przepis

Marzec 6, 2015 , 32007 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Moja koleżanka ostatnio stwierdziła, że bardzo lubi przepisy, w których może dziecku przemycić trochę witamin pod ciekawą postacią. Były już tortille i naleśniki ze szpinakiem, a teraz czas na coś jeszcze prostszego – pancakes. Po amerykańsku, a po naszemu po prostu placki. Amerykanie nie smażą ich na dużym tłuszczu, przez co są zdrowsze i mniej tłuste. Uwielbiam pancakes i to w każdej postaci. Uwaga: pancakes ze szpinakiem nie koniecznie trzeba jeść na słono.

Doskonale pasują do słodkich dodatków, a to podstępny szpinak. Teraz można trochę dziecku zawrócić w głowie i udawać, że są zupełnie z czymś innym. W sumie nie muszę tego pisać sprytne mamy znają te wszystkie patenty na dzieci.

Tym przepisem oczywiście nie dyskryminuję dorosłych, absolutnie.

Jeśli chcesz, aby kolor placków był naprawdę soczysty i mocno zielony dodawaj świeże liście szpinaku. Mrożony zostaw tym razem do innych przepisów.

Polecam je zjeść zaraz po zrobieniu z ulubionymi dodatkami. Ja jadłam w mojej ulubionej wersji z serkiem naturalnym i dżemem jagodowym.

Nic a nic nie czuć szpinaku, a w środku jest. Bardzo polecam na śniadanie.

pancakes-szpinakowe-ilovebake-4

PANCAKES ZE SZPINAKIEM – PRZEPIS
ILOŚĆ: ok. 15 placuszków

  •  1 szklanka świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Do blendera przekładamy umyty szpinak, jajko, maślankę oraz olej. Blendujemy, aż szpinak będzie dobrze rozdrobniony, a masa stanie się intensywnie zielona. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodajemy sól, cukier i szpinakową masę. Mieszamy szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki. Patelnię lekko smarujemy olejem np. pędzelkiem silikonowym lub wacikiem. Wykładamy po około 1,5 łyżki ciasta w dosyć dużych odstępach od siebie. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni przez około 2 minuty, do lekkiego zbrązowienia wierzchu. Przed każdym wyłożeniem ciasta lekko nacieramy patelnię olejem.

pancakes-ze-szpinakiem

pancakes-szpinakowe-ilovebake-3

Komentarze

  • Patrycja

    czy do przepisu zamiast maślanki, może iść np. jogurt naturalny? :)

  • Emilia

    Nie miałam wszystkich składników, więc użyłam jarmużu, mleka i ksylitolu. Dzieci chętnie zjadły :)