Znajdź swój przepis

Muffinki ze szpinakiem

11 marca, 2015

Odkrycie szpinaku na słodko sprawiło, że mam chęć dorzucać go do większości przepisów. Zaczęło się od ciasta leśny mech i w tym momencie ciągle myślę do czego jeszcze można go dodać. Muffinki ze szpinakiem są słodkie, a krem bardzo delikatny z nutą serową.

Fajnie jeśli na wierzch dodasz jakiś owoc np. truskawki, granat, maliny. Lekko kwaśne będą w sam raz.

Uwaga: koniecznie zrób babeczki ze świeżych liści szpinaku. Mają wtedy cudowną barwę i kojarzą się od razu z wiosną.

Przepis jest banalny i jeśli tylko chcesz możesz krem w dowolny sposób wycisnąć na babeczki.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na słodkie wypieki ze szpinakiem i nie tylko.

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem-smietankowym

BABECZKI ZE SZPINAKIEM I KREMEM ŚMIETANKOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

ILOŚĆ: ok. 9 sztuk

  •  1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 duża garść świeżego szpinaku w liściach
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 50 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru, czubata

 DODATKOWO:

  •  3-4 truskawki pokrojone na kawałki

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Szpinak myjemy i przekładamy do blendera razem z olejem. Miksujemy, aż masa będzie bardzo dobrze rozdrobniona. Jajka miksujemy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy powoli sok z cytryny i rozdrobniony szpinak. Cały czas miksując dodajemy w trzech partiach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenie nie dłużej. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy silikonowej. Wykładamy surowe ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie przez 15 min, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Serek oraz kremówkę przekładamy do miseczki. Miksujemy, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Krem wkładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na każdej babeczce robimy niewielkie kleksy wkładając w środek cząstkę truskawki.

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem-3

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem-4

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy krem wytrzyma kilka godzin na tej babeczce w witrynie chłodniczej?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. wyszło apetycznie ale z owocem granatu czysta poezja smaku

    1. Dzieki :)

  3. Labbra R. says:

    Jesteś Królową Szpinaku :-) Uwielbiam <3

    1. Ilovebake says:

      Haha dzięki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x