Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki, Wielkanoc

Cytrynowe bułeczki drożdżowe – przepis

March 30, 2015 , 39724 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Nie spotkałam się nigdzie z takimi bułeczki, a to błąd bo są wspaniałe. Orzeźwiające, słodkie, mocno cytrynowe z dodatkiem lukru. Idealne na nadchodzące święta Wielkanocne.

Bułeczki są bardzo miękkie i nawet na drugi dzień zachowują świeżość. Cudownie smakują ze szklanką mleka i tutaj polecam Ci właśnie spróbować je w tym połączeniu. Do kawy lub herbaty to nie jest już tak fajny smak.

Nadzienie jest maślane, cytrynowe przez co bułeczki nie są w środku suche.

Rewelacyjnie sprawdzą się w Wielkanocny poranek, ale nie tylko. Aromat jest bardzo intensywny i cały dom potrafi nimi pachnieć podczas pieczenia.

Bułeczki równie dobrze można wykonać np. w wersji pomarańczowej zastępując skórkę z cytryny pomarańczą.

Ciasto jest delikatne wręcz puchowe i może sprawiać problem przy rozdzielaniu bułeczek, ale można je poprzecinać nożem. Bułeczki można podawać bez lukru lub tak jak w mojej wersji z lukrem cytrynowym. Wtedy uzyskamy potrójnie cytrynowe bułeczki drożdżowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkie bułeczki.

buleczki-cytrynowe-1

CYTRYNOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 7 g drożdży suchych lub około 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • 60 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji waniliowej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 3/4 -3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE CYTRYNOWE:

  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej, mała
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

 SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka gorącej wody

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże świeże lub suche razem z łyżką cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy lekko roztrzepane jajka, pozostały cukier, skórkę z cytryny, sól, wanilię, gałkę oraz wyrośnięty zaczyn. Chwilę wszystko wyrabiamy. Następnie dodajemy masło w kawałkach i wyrabiamy. Ciasto na początku zacznie się rozwarstwiam, ale im dłużej będziesz wyrabiać tym będzie jednolite. Gotowe ciasto powinno być gładkie i lekko klejące. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto, owijamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godz.).

Cukier łączymy ze skórką pomarańczową dodajemy masło i miksujemy na kremową masę. Na koniec dodajemy imbir, gałkę oraz sok z cytryny. Gotowe nadzienie chłodzimy przez min. pół godziny.

Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na długość ok. 40 cm i grubość 0,5 cm. Smarujemy zimnym nadzieniem zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Zwijamy jak roladę i nożem przekrawamy na 8 części ( ja użyłam zwykłej nitki, którą fajnie się dało wyciąć równe kawałki). Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Przykrywamy folią i zostawiamy na około godzinę do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min do zarumienienia skórki. Studzimy i następnie polewamy lukrem.

buleczki-cytrynowe-3

buleczki-cytrynowe-2

buleczki-cytrynowe

Komentarze

  • Reply Kasia April 27, 2020 at 08:06

    Niestety nie wiem co zrobiłam źle ale całe nadzienie dosłownie mi wypłynęło od dołu podczas pieczenia. Czy jest na to jakieś rozwiązanie?

  • Reply Elendilia January 29, 2018 at 15:00

    Witam,
    dziękuję za przepis, cytrynowe bułeczki drożdżowe wyszły bardzo delikatne i pyszne. Nie zdążyły wystygnąć, a już połowa została zjedzona;) Świetny pomysł z cytrynowym nadzieniem!
    Polecam i pozdrawiam

  • 1 2

    Leave a Reply