Znajdź swój przepis

Ciasto miętusek

31 marca, 2015

Ciasto miętusek to połączenie ciasta czekoladowego, kremu budyniowego i lekkiej pianki miętowej. Mięta nie jest tak bardzo intensywna w smaku, a jedynie jest w cieście akcentem. Rewelacyjne i polecam każdemu, aby wypróbował.

Ciasto jest lekkie z biszkoptem kakaowym, na to krem miętowo-budyniowy, herbatniki i pianka na bazie kremówki i galaretki. Na wierzch możemy zetrzeć np. gorzką czekoladę lub dodać posypkę czekoladową.

Ciasto jest nie tylko rewelacyjne w smaku, ale proste w wykonaniu. Jedyne na co trzeba uważać to krem budyniowy. Koniecznie budyń i masło muszą być w tej samej pokojowej temp. inaczej na pewno się zważy. Piankę bardzo szybko wykładaj na ciasto, ponieważ w mgnieniu oka tężeje.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-mietusek-2

CIASTO „MIĘTUSEK” – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWO-BUDYNIOWY:

  • 3 1/2 szklanki mleka
  • 300 g landrynek miętowych
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 x 40 g budynie waniliowe (proszek)
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru, czubate
  • 2 galaretki agrestowe
  • 250 ml wrzącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 150 g herbatników
  • czekolada do dekoracji

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy w trzech partiach suche składniki, mieszając delikatnie najlepiej dużą drewnianą łyżką. Piana powinna jak najmniej opaść. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 20-25 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy wyciągamy i upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30-40 cm. Biszkopt wtedy nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.

2 1/2 szklanki mleka mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gorące mleko łączymy z rozpuszczonym budyniem. Cały czas mieszając ponownie przekładamy na ogień i mieszamy, aż budyń będzie mocno gęsty. Landrynki przekładamy do rondelka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy do rozpuszczenia. Następnie płyn dodajemy do budyniu cały czas mieszając. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej chwilę miksujemy następnie stopniowo po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Wykładamy na biszkopt. Następnie układamy herbatniki jeden obok drugiego i lekko dociskamy. Na czas przygotowania pianki wkładamy ciasto do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz tężejąca galaretkę. Cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Masę szybko wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy czekoladą.

ciasto-mietusek-3

ciasto-mietusek-4

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Smakosz P. says:

    smakowicie wygląda

  2. Obłędne:-)

  3. Wygląda cudownie :)

  4. a mogłabyś powiedzieć konkretnie jakich miętówek użyłaś?? bo ja nie jednokrotnie podchodziłam do tej masy i za każdym razem ponosiłam klęske…;/

    1. Ilovebake says:

      Użyłam najzwyklejszych z biedronki nazwa chyba ups, ale następnym razem kupie lepsze bo kolor blady wyszedł ;/ Ps. a co się nie udawało?

    2. i nie zrobiły Ci się grudki??

    3. Ilovebake says:

      Nie :-) szybko mieszalam i dolewalam stopniowo rozpuszczone landrynki. Budyn jak i plyn mietowy oba skladniki musza byc gorace. Pozniej budyn i maslo musza byc w temp pokojowej inaczej masa sie zwazy ale i na to sa patenty pisalam o tym na blogu w dziale porady :-)

    4. dziękuje bardzo ;)

    5. A ja wlałam rozpuszczone landrynki do gotującego się mleka i dopiero później dodałam rozpuszczone budynie. Wyszło super ????

  5. Ta pianka jest idealna<3 No i krem- bardzo ciekawy: )

    1. Ilovebake says:

      Dzieki :-)

  6. wow, ten krem niesamowity choć ja akurat za miętą w deserach nie przepadam, ale bardzo mnie zaciekawiłaś :)

    1. Ilovebake says:

      Ja tez nie bylam zainteresowana mietowymi wypiekami do czasu az sprobowalam tego ciasta :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x