Znajdź swój przepis

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym

13 kwietnia, 2015

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym są bardzo delikatne i lekkie. Nadzienie jest mocno śmietankowe i według mnie nie przesłodzone.

Odkrycie rogalików drożdżowych z innym nadzieniem niż dżemem czy marmoladą było jak wybawienie. Można je robić z przeróżnymi kombinacjami i ciągle chce się testować jeszcze inne smaki. Natomiast te rogaliki i nadzienie serowo-budyniowe przypadło mi do gustu szczególnie, ponieważ jest lekkie i nieprzesłodzone.

Budyń stabilizuje serek, aby nie wypłynął z rogalików i po upieczeniu fajnie zastyga tworząc gęsty krem. Rewelacyjnie smakują z cukrem pudrem lub polukrowane, ale koniecznie o smaku cytrynowym. Szklanka mleka i nie ma lepszego smaku, który tak bardzo przypomina domowe zacisze.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na rogaliki drożdżowe lub kruche.

rogaliki-drozdzowe-nadziewane

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM SEROWO-BUDYNIOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml mleka, ciepłego
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWO-BUDYNIOWE:

  • 250 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 25 g budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder lub lukier

Drożdże świeże lub suche mieszamy w 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia, około 15 min. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy resztę cukru, sól, lekko roztrzepane jajko i żółtko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe ciepłe mleko i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na 5 min. Następnie wyrabiamy dolewając co chwila olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz.).
Serek miksujemy razem z żółtkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz przesianym proszkiem budyniowym.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na placek grubości ok. 0,5 mm. Za pomocą noża lub rolki do pizzy wykrawamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy od szerszej do węższej strony. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 30 min do napuszenia. Po tym czasie smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25 min do lekkiego zarumienienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.

rogaliki-drozdzowe-serowo-budyniowe-2

rogaliki-drozdzowe-nadziewane-1

rogaliki-drozdzowe-krok-po-kroku

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy tych suchych drożdży to nie za dużo? Na pół kilograma mąki dałabym jedną paczkę – 8 gram.

  2. Może być również twaróg z wiaderka ?

  3. super przepis. Juz od kilku lat zawsze do niego wracam

  4. Witam, który serek będzie najlepszy philadelfia, mascarpone czy może „moj ulubiony” ?

    1. Ilovebake says:

      Ja uzylam philadelphia i byly pyszne :-)

  5. Upieklam wczoraj. Dla mnie super.

  6. Jakie one cudne!

  7. Ja zrobiłam dziś, o godzinie 15.30 i już prawie wszystkie skończone

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x