Znajdź swój przepis

Tort cytrynowy

17 kwietnia, 2015

Od dłuższego czasu szukałam przepisu na bardzo dobry tort cytrynowy, ale nie podobała mi się wizja tortu, który w pełni jest cytrynowy. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam muffinki cytrynowo-kokosowe i zainspirowałam się tym pomysłem, aby stworzyć tort cytrynowo-kokosowy. Kokos wspaniale przełamuje smak cytryny, trochę go tonuje, nadaje mu szlachetności i cudownego aromatu.

Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, ponieważ dodatek mąki ziemniaczanej doskonale go stabilizuje i dzięki niemu fajnie rośnie i jest wysoki. Co prawda cztery części nie są bardzo grube, ale spokojnie da się przekroić.

Kem jest lekki na bazie śmietanki i mascarpone. Dodałam również serka, aby smak był ciekawszy i nie był mdły.

Lemon curd przygotowałam z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aby był bardziej gęsty i nie wyciekał z tortu podczas krojenia. Z kremu śmietanowego i lemon curd stworzyłam mus cytrynowy, który posłużył mi do wykończenia tortu i dodałam lekko cytrynowego posmaku.

Tort okazał się lekki, delikatny, nie jest mdły i rewelacyjnie odświeża. Polecam go szczególnie latem oraz dla fanów słodko-kwaśnych połączeń. Cytrynowo-kokosowy smak tortu nie tylko fajnie się uzupełnia, ale tworzy doskonałą całość.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort-cytrynowo-kokosowy-0

TORT CYTRYNOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (ok. 3 szt.)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 łyżek masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki serka śmietankowego np. philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyzka cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, następnie w kilku partiach przesiewamy mąkę tortową i ziemniaczaną do masy. Po każdym dodaniu lekko mieszamy dużą, drewnianą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej opadła nam piana. Na koniec dodajemy esencję i ponownie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-45 min. Po wyciągnięciu biszkopt od razu rzucamy na podłogę z wysokości ok. 40 cm, aby usunąć nadmiar powietrza z biszkoptu. W ten sposób nam nie opadanie. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na 4 części (warstwy będą dosyć cienkie).

W misce żaroodpornej łączymy cukier z przesianą mąką ziemniaczaną. Następnie mieszamy z jajkami, żółtkami, sokiem oraz skórką z cytryny. Przekładamy masło i wkładamy miskę na garnuszek z niewielką ilością gotującej się wody. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i zacznie dosyć mocno gęstnieć (ok. 10 min.). Gotowy lemon curd owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy na minimum 2 godz do lodówki.

Śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mascarpone i serek. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Odkładamy kilka łyżek do wykończenia tortu. Do pozostałego kremu dodajemy wiórki kokosowe.

Jeden blat biszkoptowy nasączamy lekko ponczem (wszystkie składniki razem mieszamy). Następnie wykładamy około 2-3 łyżek schłodzonego lemon curd (1-2 łyżki zostawiamy do stworzenia później musu), równomiernie rozsmarowujemy. Wykładamy 1/3 kremu śmietanowego z wiórkami, wyrównujemy. Przekładamy drugi blat i postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio. Podobnie z trzecim blatem. Czwarty blat układamy na kremie śmietanowym, lekko dociskamy. Krem, który wcześniej odłożyliśmy mieszamy z pozostałym lemon curd, powstanie mus cytrynowy. Smarujemy boki i wierzch ciasta. Oprószamy wiórkami kokosowymi. Jeśli zostanie Ci mus możesz dół ciasta udekorować tak jak na zdjęciach, tylką cukierniczą 2B. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do schłodzenia. Dekorujemy plastrami cytryny.

tort-cytrynowo-kokosowy-5

tort-cytrynowo-kokosowy-4

tort-cytrynowo-kokosowy-7

tort-cytrynowo-kokosowy-9

tort-cytrynowo-kokosowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można go zrobić w prostokątnej formie? Jeśli tak to jakie wymiary

    1. Jakie wymiary formy?

  2. zrbilam lemn curd z tego przepisu wyszedl super gesty,przelozylam nim tort i nagle na drugi dzien caly tort sie na lemonie rozjechal zrobila sie z niego normalnie lemoniada kto mi powie dlaczego ?

  3. Witam, mam pytanie odnośnie dodatku serka do kremu, może ktoś zdąży mi odpowiedzieć :D Mianowicie nie dostałam w sklepie serka Philadelphia, czy można dodać inny rodzaj serka kanapkowego np. Almette naturalny? Czy ten serek philadeplphia jest z dodatkiem soli? Bo jakoś mi się to kłóci ze słodka śmietanka, ale może tak ma być? Będę wdzięczna za szybka odpowiedź :)

  4. Rzeczywiście tort jest mega! Robiłam córce na 3 latka i teraz na roczek synowi też zamierzam :)

  5. Witam Panią:)
    Chce zrobić tego torta na urodziny synka. Proszę mi napisać czy jeśli zrobię tego torta we czwartek na sobotnią imprezę czy to będzie za wcześnie? Mam dwie lodówki z czego jedną totalnie pustą i to w niej trzymałabym przygotowanego torta,wiec nie ma ryzyka ze przejdzie innymi smakami,zapachami.. czy mimo to tort może stać tak długo??

    1. aneta Autor says:

      Ten może postac :)

  6. a gdyby tak zrobić biszkopt kokosowy i krem tylko cytrynowy? hmmm… masz przepis na ciasto bądź biszkopt z kokosem?

  7. A jaki powinien być rozmiar blaszki? 26 cm?

    1. Tortownica o śr. 26 lub 24 cm :)

  8. można go przyodziać lukrem plastycznym?

    1. myślę, ze tak :)

    2. nie mozna masa sie rozpusci

  9. Czy Curd należy wykonywać bezpośrednio w garnku czy moze chodzi o cos w rodzaju 'kapieli’ (jak topienie czekolady)?

    1. ja wykonałam w misce zaroodpornej nad garnuszkiem tzw. kapiel wodna :)

    2. Ostatnie pytanie: czy kremówkę należy ubić przed zmieszaniem z serkami?

    3. Pytaj po to jestem :) Kremówki nie ubijasz wcześniej. Ubijasz razem z serkami :)

  10. Czy lemon curd można zrobić dzień wcześniej?

    1. Tak mozesz :)

  11. Wygląda naprawdę super! :) Uwielbiamy z mężem lemon curd. Zrobię tort i ciasteczka z Pani przepisów na jego urodziny. Dokupię cytrynowych galaretek w cukrze i będzie cytrynowe przyjęcie jak tralala! ;-)
    Pozdrawiam, Aneta K.

  12. Mam pytanie odnośnie dzielenia biszkoptu, Jak to zrobić najlepiej?
    Dziękuję za pomoc:)

    1. Ja uzyłam noża strunowego, ale potrzebna jest wtedy do pomocy druga osoba, aby przetrzymać biszkopt. Jeśli nie masz takiego noża możesz użyć np. długiego i ostrego noża.

  13. Jest piękny :) Idealny na letnie przyjęcia :)

    1. Dziękuję :)

  14. Ależ on musi być przepyszny!

  15. No tak…. Jak zwykle kuszenie przed weekendem . Ja zaplanowałam już korę orzechową i tego się trzymam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x