Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Naleśniki na maślance – prosty przepis

Kwiecień 23, 2015 , 60968 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki na maślance to mój ulubiony przepis na te cienkie placki. Gotując rosół w te zimne dni wiosenne postanowiłam, że wykonam krokiety. Natomiast nie chciałam kolejny raz używać tego samego przepisu na naleśniki, który powoli mi się nudzi. Miałam w lodówce maślankę, którą postanowiłam dodać do ciasta. Naleśniki zyskały na wilgotności, delikatności, a za sprawą dodatku sody były lekkie.

Sodę oczyszczoną mieszamy z gorącym mlekiem, aby mogła zacząć pracować. Przy połączeniu zobaczysz jak soda tworzy bąbelki, przez co naleśniki nie będą ciężkie.

Ten przepis na naleśniki jest uniwersalny i możesz przygotować do nich nadzienie słone i słodkie.

Gotowe ciasto na naleśniki spokojnie może leżeć w lodówce 2 dni, przed smażeniem przemieszaj je i po prostu wylewaj na patelnie. Gotowe placki możesz zamrozić i użyć w dowolnym czasie.

Ja ciągle jeszcze szukam przepisu na naleśniki z serem i śmietaną z czasów mojego dzieciństwa. Byłyśmy z mamą w barze mlecznym, gdzie podawali najlepsze naleśniki. Cienkie ciasto naleśnikowe, pyszny ser twarogowy i do tego ta cudna polewa z kwaśnej śmietany. Pomimo wielu prób nie jestem w stanie odtworzyć tego smaku, może to nie był smak tylko emocje jakie wtedy wywołał ten posiłek z mamą.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki i naleśniki.

nalesniki-na-maslance-6

NALEŚNIKI NA MAŚLANCE – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

ILOŚĆ: ok. 25 – 30 naleśników

  • 3 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, jajka. Następnie wlewamy maślankę oraz olej i szybko mieszamy lub miksujemy. Mleko mocno podgrzewamy i mieszamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy do ciasta, mieszamy. Patelnię smarujemy lekko olejem i smażymy naleśniki na średnio rozgrzanym ogniu.

nalesniki-na-maslance-4

nalesniki-na-maslance-3
nalesniki-na-maslance-7

Komentarze

  • Odpowiedz GOSIA Styczeń 15, 2016 at 17:23

    Na prawdę wyjątkowe! Pyszne, mięciutkie…dziękuję:)

  • Odpowiedz Marzena Kwiecień 24, 2015 at 13:51

    Jeszcze takich naleśników nie jadłam a co dopiero nie robiłam. Poprzednie moje placki były „dziwne”i może dlatego tak rzadko je robiłam. A TE!!!!!!! mięciutkie, nie są suche REWELACJA. Ciasto również smażyłam na drugi dzień i znowu placuszki rewelacyjne. Dziękuję!!!!! Zostaną ze mną już na zawsze, chyba że znowu coś nowego wyczarujesz!!!
    Ps. rodzinka DZIĘKUJE również.

  • Odpowiedz Meg Kwiecień 23, 2015 at 10:06

    Ale są cudowne, zjadłabym cały ten talerz – posypane cukrem najlepsze :D

  • Odpowiedz yotwu Kwiecień 23, 2015 at 09:10

    moja mama robi nalesniki na trzydziestoparoletniej patelni i nie maja sobie rownych, pewnie w tym tkwi tajemnica :)

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 23, 2015 at 09:12

      mozliwe, a moze ma swoj sekret dobrego ciasta :)

    Dodaj komentarz