Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Czekoladowy sernik na zimno z nutellą, najlepszy – przepis

Maj 5, 2015 , 119579 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

To mój pierwszy czekoladowy sernik na zimno z nutellą i muszę przyznać, że jest przepyszny. Pomimo dużej dawki kalorii warto raz na jakiś czas zaserwować sobie taką przyjemność. Sernik jest bardzo lekki z mocno wyczuwalnym smakiem serka i nutelli. Dla osób na diecie proponuję zastąpić serek np. jogurtem greckim i zwiększyć ilość żelatyny. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, idealny w letnie dni. Dla osób uwielbiających nutellę będzie na pewno świetnym i smacznym deserem, a dzieci go pochłoną bez pytania co w nim jest.

Uwaga: masę serową łączymy z żelatyną, która mus być całkowicie ostudzona. Inaczej żelatyna pod wpływem różnicy temperatur zacznie przybierać grudkową konsystencję, nie połączy się dobrze i sernik słabo stężeje.

Ja niestety nie mogę jeść dużo czekolady, ponieważ jestem uczulona, ale takiemu sernikowi nie odmówiłam. Zjadłam dwa kawałki i stwierdzam, że był po prostu piekielnie dobry. Jeśli nie masz posypki czekoladowej jak na zdjęciach wystarczy, że sernik polejesz ostudzoną polewą czekoladową i pozwolisz jej zastygnąć. Fajnie pasowałyby do tego ciasta np. truskawki, które można poukładać na wierzchu.

Sernik idealny na lato. Puszysta i lekka konsystencja, cudowny smak nutelli i serka oraz szybkie przygotowanie. W letnie dni nikomu nie chce się odpalać piekarnika.

Poza tym kto nie lubi nutelli?

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

czekoladowy sernik na zimno

CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTELLĄ – PRZEPIS (bez pieczenia)

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SERNIK:

  • 700 g serka kremowego, śmietankowego np. philadelphia
  • 250 g nutelli
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 150 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych
  • posypka czekoladowa

Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser miksujemy, następnie dodajemy po łyżce nutellę. Cały czas miksując na średnich obrotach niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Biszkopty układamy na dno tortownicy o śr. 24 cm. Delikatnie przekładamy masę serową. Wstawiamy na min. kilka godz do lodówki. Przed podaniem posypujemy czekoladą lub smarujemy polewą czekoladową.

czekoladowy sernik na zimno z nutella
czekoladowy-sernik-na-zimno-z-nutella-2
sernik czekoladowy
czekoladowy sernik z nutella

Komentarze

  • Odpowiedz Elwira S. Kwiecień 30, 2017 at 20:49

    Jako że jesteśmy z moim mężem i dwiema córkami absolutnym łasuchami sernik z nutellą wpasował się w nasze gusta☺Aksamitny, pulchny,delikatny????Bardzo łatwy w wykonaniu. Co najważniejsze…musi sobie poleżeć w lodówce. Następnego dnia jeszcze lepszy????

  • Odpowiedz Dagmara N. Marzec 7, 2017 at 00:01

    Czy mogę użyć mascarpone zmiast philadefia?? :-)

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 8, 2017 at 10:24

      Można :)

    1 2 3

    Odpowiedz na „IlovebakeAnuluj odpowiedź