Znajdź swój przepis

Czekoladowy sernik na zimno z nutellą

5 maja, 2015

To mój pierwszy czekoladowy sernik na zimno z nutellą i muszę przyznać, że jest przepyszny. Pomimo dużej dawki kalorii warto raz na jakiś czas zaserwować sobie taką przyjemność. Sernik jest bardzo lekki z mocno wyczuwalnym smakiem serka i nutelli. Dla osób na diecie proponuję zastąpić serek np. jogurtem greckim i zwiększyć ilość żelatyny. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, idealny w letnie dni. Dla osób uwielbiających nutellę będzie na pewno świetnym i smacznym deserem, a dzieci go pochłoną bez pytania co w nim jest.

Uwaga: masę serową łączymy z żelatyną, która mus być całkowicie ostudzona. Inaczej żelatyna pod wpływem różnicy temperatur zacznie przybierać grudkową konsystencję, nie połączy się dobrze i sernik słabo stężeje.

Ja niestety nie mogę jeść dużo czekolady, ponieważ jestem uczulona, ale takiemu sernikowi nie odmówiłam. Zjadłam dwa kawałki i stwierdzam, że był po prostu piekielnie dobry. Jeśli nie masz posypki czekoladowej jak na zdjęciach wystarczy, że sernik polejesz ostudzoną polewą czekoladową i pozwolisz jej zastygnąć. Fajnie pasowałyby do tego ciasta np. truskawki, które można poukładać na wierzchu.

Sernik idealny na lato. Puszysta i lekka konsystencja, cudowny smak nutelli i serka oraz szybkie przygotowanie. W letnie dni nikomu nie chce się odpalać piekarnika.

Poza tym kto nie lubi nutelli?

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

czekoladowy sernik na zimno

CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTELLĄ – PRZEPIS (bez pieczenia)

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SERNIK:

  • 700 g serka kremowego, śmietankowego np. philadelphia
  • 250 g nutelli
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 150 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych
  • posypka czekoladowa

Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser miksujemy, następnie dodajemy po łyżce nutellę. Cały czas miksując na średnich obrotach niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Biszkopty układamy na dno tortownicy o śr. 24 cm. Delikatnie przekładamy masę serową. Wstawiamy na min. kilka godz do lodówki. Przed podaniem posypujemy czekoladą lub smarujemy polewą czekoladową.

czekoladowy sernik na zimno z nutellaczekoladowy-sernik-na-zimno-z-nutella-2sernik czekoladowyczekoladowy sernik z nutella

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, na jaki wymiar tortownicy jest przepis? Bo nie mogę znaleźć.

    1. Tortownica 24 cm :)

  2. Jako że jesteśmy z moim mężem i dwiema córkami absolutnym łasuchami sernik z nutellą wpasował się w nasze gusta☺Aksamitny, pulchny,delikatny????Bardzo łatwy w wykonaniu. Co najważniejsze…musi sobie poleżeć w lodówce. Następnego dnia jeszcze lepszy????

  3. Dagmara N. says:

    Czy mogę użyć mascarpone zmiast philadefia?? :-)

    1. Ilovebake says:

      Można :)

  4. A czy może być np normalny twaróg sernikowy ?

    1. Ilovebake says:

      Może, ale smak będzie nieco inny.

  5. Serniczek przepyszny akurat pasowal na cos slodkiego na Walentynki.Polecam :)

  6. A biszkopty nasączyłam rumem :)

  7. Sernik rewelacja!!!!! :) tylko że ja go troszkę zmodyfikowałam!użyłam 1 kg sera i cały słoik (350 gr.)nutelli-to dlatego że moje łasuchy są dorosłe :) a zamiast posypki użyłam polewę toffi! wyszedł przepyszny !!

  8. bardzo dobry, lekki, idealny w upalne dni, myślę, że jeszcze wrócę do tego przepisu. Nie miałam biszkoptów, a że nie chciało mi się wracać do sklepu, upiekłam cienki biszkopt, a na wierzch posypałam startą tabliczke czekolady, wyszło pychaaaa

  9. Witam mam do Pani pytanie, czy można zastąpić serek kremowy twarogiem 2x mielonym? Jeżeli tak to wie Pani może co dodać/odjąć do potrawy?
    Z góry dziękuję.

    1. Ilovebake says:

      Nie odejmowałabym niczego jedynie sprawdź czy nie jest za mało słodki :)

  10. Piątnica naturalny i Philadelfia są słone! sernik jest słonawy, dla mnie smak nie do przyjęcia. Poza tym do sernika na zimno zawsze dodaję ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, bo ostudzona za szybko się ścina i właśnie wtedy robią się kluchy. Generalnie przepis do niczego.

    1. Ilovebake says:

      To Pani zdanie, że się nie nadaje według mnie pasuje i nie tylko według mnie. Smakował mojej całej rodzinie i nie tylko:) Pisząc, że dodaje Pani ciepłą żelatynę do zimnej masy to gratuluję logiki. Pod wpływem zimnej masy żelatyna właśnie zaczyna się zbrylać szybciej, następuje różnica temperatur. Nie obrażając Pani myślę, że za mało Pani piecze, aby mi radzić. Pozdrawiam.

    2. Szkoda,że nie toleruje Pani odmiennych upodobań a wszelkie opinie traktuje jako osobisty atak. Piekę ciasta od 40 lat, a już na pewno niczego nie chcę Pani radzić. Nie obrażając Pani gratuluję samozadowolenia i przekonania o własnej nieomylności.

    3. Ilovebake says:

      Wyrażanie swojego zdania a pisanie, że przepis do niczego to inna sprawa. Innym smakował i proszę to uszanować jeśli jeszcze raz będzie Pani pisała swoje zdanie. Pozdrawiam.

  11. Serniczek jest pyyyyyyszny :) Kochana bardzo Ci dziękuje za przepis na niego, Mój mąż powiedział: „rób mi tylko taki”. Ten komentarz mówi sam za siebie :) Serniczek rozpływa się w ustach a ta czekoladowa aksamitna konsystencja mniam

    1. Ilovebake says:

      Mega się cieszę i dziękuję za komentarz. My także tym sernikiem się zajadaliśmy :)

  12. właśnie serniczek siedzi w lodóweczce….. mmmm… już na samą myśl ślinka cieknie…. dam znać jak przebiegła degustacja :) pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Jak ja Ci go zazdroszcze juz sobie przypominam jego pyszny smak :)

  13. W przepisie jest 1/2 wody tzn. szklanki?
    Ślicznie wygląda sernik, może sie skusze i na weekend zrobie :)

    1. Ilovebake says:

      Juz poprawiłam chodziło o szklankę :) Dziękuję, sernik jest pyszny zachęcam do wypróbowania :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x