Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Czekoladowy sernik na zimno z nutellą, najlepszy – przepis

May 5, 2015 , 116181 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

To mój pierwszy czekoladowy sernik na zimno z nutellą i muszę przyznać, że jest przepyszny. Pomimo dużej dawki kalorii warto raz na jakiś czas zaserwować sobie taką przyjemność. Sernik jest bardzo lekki z mocno wyczuwalnym smakiem serka i nutelli. Dla osób na diecie proponuję zastąpić serek np. jogurtem greckim i zwiększyć ilość żelatyny. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, idealny w letnie dni. Dla osób uwielbiających nutellę będzie na pewno świetnym i smacznym deserem, a dzieci go pochłoną bez pytania co w nim jest.

Uwaga: masę serową łączymy z żelatyną, która mus być całkowicie ostudzona. Inaczej żelatyna pod wpływem różnicy temperatur zacznie przybierać grudkową konsystencję, nie połączy się dobrze i sernik słabo stężeje.

Ja niestety nie mogę jeść dużo czekolady, ponieważ jestem uczulona, ale takiemu sernikowi nie odmówiłam. Zjadłam dwa kawałki i stwierdzam, że był po prostu piekielnie dobry. Jeśli nie masz posypki czekoladowej jak na zdjęciach wystarczy, że sernik polejesz ostudzoną polewą czekoladową i pozwolisz jej zastygnąć. Fajnie pasowałyby do tego ciasta np. truskawki, które można poukładać na wierzchu.

Sernik idealny na lato. Puszysta i lekka konsystencja, cudowny smak nutelli i serka oraz szybkie przygotowanie. W letnie dni nikomu nie chce się odpalać piekarnika.

Poza tym kto nie lubi nutelli?

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

czekoladowy sernik na zimno

CZEKOLADOWY SERNIK Z NUTELLĄ – PRZEPIS (bez pieczenia)

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SERNIK:

  • 700 g serka kremowego, śmietankowego np. philadelphia
  • 250 g nutelli
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 150 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych
  • posypka czekoladowa

Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser miksujemy, następnie dodajemy po łyżce nutellę. Cały czas miksując na średnich obrotach niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Biszkopty układamy na dno tortownicy o śr. 24 cm. Delikatnie przekładamy masę serową. Wstawiamy na min. kilka godz do lodówki. Przed podaniem posypujemy czekoladą lub smarujemy polewą czekoladową.

czekoladowy sernik na zimno z nutella
czekoladowy-sernik-na-zimno-z-nutella-2
sernik czekoladowy
czekoladowy sernik z nutella

Komentarze

  • Reply Kinga F. August 2, 2016 at 16:50

    A czy może być np normalny twaróg sernikowy ?

    • Reply Ilovebake August 3, 2016 at 12:38

      Może, ale smak będzie nieco inny.

  • Reply Marta G. February 15, 2016 at 13:58

    Serniczek przepyszny akurat pasowal na cos slodkiego na Walentynki.Polecam :)

  • Reply Ewelina November 15, 2015 at 12:41

    A biszkopty nasączyłam rumem :)

  • Reply Ewelina November 15, 2015 at 12:40

    Sernik rewelacja!!!!! :) tylko że ja go troszkę zmodyfikowałam!użyłam 1 kg sera i cały słoik (350 gr.)nutelli-to dlatego że moje łasuchy są dorosłe :) a zamiast posypki użyłam polewę toffi! wyszedł przepyszny !!

  • Reply aga October 25, 2015 at 09:31

    bardzo dobry, lekki, idealny w upalne dni, myślę, że jeszcze wrócę do tego przepisu. Nie miałam biszkoptów, a że nie chciało mi się wracać do sklepu, upiekłam cienki biszkopt, a na wierzch posypałam startą tabliczke czekolady, wyszło pychaaaa

  • 1 2 3

    Leave a Reply