Znajdź swój przepis

Ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

22 maja, 2015

Rabarbar zazwyczaj dodajemy do ciast ucieranych lub kruchych, a tym razem chciałam zrobić dobre ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną. Wierzch ciasta jest bardzo ciekawy, ponieważ oprószony jest zmielonymi herbatnikami, które imitują kruszonkę. Bardzo fajnie wzbogacają smak ciasta i nadają słodkiego smaku. Masa z rabarbaru w połączeniu z galaretką truskawkową i budyniem ma bardzo orzeźwiający, lekki i kremowy smak. Masa jest rabarbarowo-truskawkowa.

Przekładaniec z rabarbarem w całości jest bardzo prostym i pysznym ciastem, który na pewno będzie smakował większości. Rabarbar możemy zastąpić dowolnymi owocami i tutaj nie ma ograniczeń.

Ciasto jest słodkie, orzeźwiające, delikatne i lekkie. Spokojnie można zjeść kilka kawałków, najlepszy smak uzyskuje po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Jeśli chcesz, aby herbatniki chrupały pod zębami nie dodawaj ich wcześniej niż przed podaniem wtedy nie zmiękną pod wpływem bitej śmietany.

Zazwyczaj wolę piec ciasta drożdżowe lub ucierane, ale tutaj muszę przyznać, że ciasto przekładane pomimo wielu warstw nie zajęło mi dużo czasu i  szybko je wykonałam. W domu okazało się hitem, ale nie mogło być inaczej po prostu jest przepyszne, a masa na pewno nie smakuje jak typowa galaretkowa. Polecam dla osób, które uwielbiają ciasta z owocami, przekładane i do tego z bitą śmietaną. Inspiracja: crispybiscuits.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

Przekładaniec, ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

PRZEKŁADANIEC, CIASTO Z RABARBAREM NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA MASĘ RABARBAROWĄ:

  • 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka kropel barwnika spożywczego (czerwonego), niekoniecznie

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 100 g herbatników, zmielonych

Rabarbar przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Zalewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale nie zrobi się papka. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Proszek budyniowy wsypujemy do 3/4 szklanki wody i mieszamy, wlewamy do rabarbaru. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jeśli chcemy dodajemy barwnik, aby zaostrzyć kolor).
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukier cały czas miksując na średnich obrotach miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 33×20 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm, aby usunąć nadmiar powietrza przez co nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
Na ostudzony biszkopt wylewamy lekko tężejącą masę rabarbarową, wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę. Wykładamy na masę z rabarbaru i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oprószamy wierzch ciasta zmielonymi herbatnikami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Przekładaniec, ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietanąPrzekładaniec, ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietanąPrzekładaniec, ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietanąPrzekładaniec, ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietanąPrzekładaniec, ciasto z rabarbarem na biszkopcie z bitą śmietaną

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszne,proste i szybko znika dziękuję

  2. Jaki wymiar blaszki ?

    1. aneta Autor says:

      W przepisie jest podane.

  3. Uwielbiam ten przepis, na jego „bazie” robię także torty z różnymi owocami. Galaretki też miksuję w zależności co mam akurat domu. Zawsze wychodzi pyszne ❤

  4. Smakuje super i wygląda bardzo apetycznie. Zamiast galaterek truskawkowych dodać wiśniowe i nie potrzeba barwnika. Pychota????

  5. aneta Autor says:

    tutaj lepiej dodać jak w przepisie :)

  6. Czy po zagotowaniu galaretki i budyniu,ta pierwsza nie straci swoich właściwości tężejących?

    1. aneta Autor says:

      galaretki nie gotujemy tylko dodajemy do rabarbaru :)

    2. Patrycja says:

      Ale najpierw dodajemy galertkę ,s później budyń i to zagotowujemy?

    3. aneta Autor says:

      tak

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x