Znajdź swój przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką bez wyrabiania

26 maja, 2015

Ciasto drożdżowe lub jak kto woli drożdżówka z truskawkami i kruszonką to jedno z tych wypieków, które na długo zapadają w pamięć. Już podczas pieczenia ciasto drożdżowe ma cudowny zapach truskawek w połączeniu z wanilią i drożdżami. Coś niesamowitego i pięknego. Cały dom na długo wypełniony jest aromatem i trzeba odpędzać domowników od ciasta, które w moim wypadku musi poczekać z jedzeniem, aż zrobię zdjęcia. Ciasto drożdżowe z tego przepisu to wersja dla leniuchów, którzy nie lubią wyrabiania. Składniki wykładamy warstwami, zostawiamy na 2 godziny i po tym czasie mieszamy. Pieczemy i pyszne, a zarazem proste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką jest gotowe.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Truskawki nie zapadają się w cieście, przez co ciasto jest równe i można spokojnie próbować z innymi owocami np. brzoskwiniami. Ciasto oprószyłam niewielką ilością bułki tartej, aby nie pochłaniało za dużo wody z truskawek.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, które samo się robi to idealny patent dla zapracowanych osób, nie wymaga dużej uwagi i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ciasto spokojnie można także wstawić na noc do lodówki, rano przemieszać i upiec.

Jest to na pewno jeden z lepszych przepisów na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, a na pewno u mnie w domu zostanie na długo. Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon truskawkowy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

drożdżówka z truskawkami

CIASTO DROŻDŻOWE (DROŻDŻÓWKA) Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS KROK PO KROKU

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 4 1/3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny, zimnej
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g truskawek (owoców)
  • 2 łyżki bułki tartej

Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem. Następnie wlewamy olej, jajka lekko roztrzepujemy i także wlewamy. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do miski razem ze szczyptą soli. Miskę owijamy folią i zostawiamy na 2 -2,5 godz w ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy bułka tartą i układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki truskawek. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 45 min. Poniżej znajdziesz zdjęcia krok po kroku z wykonania ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką.

drożdżówka z truskawkamidrożdżówka z truskawkami   drożdżówka z truskawkami drożdżówka z truskawkami drożdżówka z truskawkami   drożdżówka z truskawkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Fantastyczny przepis! Ciasto wyszło pyszne, od dziś jedyne drożdżowe jakie będę robić:)

  2. Czy można użyć jagód mrożonych (rozmrożonych i przecedzonych z nadmiaru soku) zamiast truskawek?

    1. aneta Autor says:

      Lepiej nie rozmrażać :)

  3. Witam
    Czy można użyć innych owoców np rabarbaru?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Czy dobrze zrozumiałam, że po dodaniu mąki nie mieszamy i odstawiamy na 2 godz?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Magdalena says:

    Czy ciasto wyrasta wysoko??

    1. aneta Autor says:

      raczej tak :)

  6. Witam, czy można użyć mrożonych truskawek? Czy trzeba je wcześniej rozmrozić? Pozdrawiam ????

    1. aneta Autor says:

      Można i nie rozmrażaj wcześniej :)

  7. Ja po 20 min wyciaglam ciasto bo bylo pieknie upieczone z wierzchu natomiast w srodku bylo jeszcze surowe. Przykrylam folia aluminiowa i pieklam dalej. Wyszlo cudowne!!!

  8. 170 z termoobiegiem czy bez?

    1. Ilovebake says:

      Bez termoobiegu :)

    2. Dzięki. 2o minut piekłam w temp 190stopni, przykręciłam teraz na 170. Oby się udało :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x