Sernik na zimno z truskawkami


Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i delikatny. Dodatek ubitej śmietany sprawia, że nie ma ciężkiej struktury jak typowy sernik na zimno. Struktura staje się lżejsza i jakby bardziej napowietrzona, przypomina konsystencją ptasie mleczko. Sernik na zimno tym razem wykonałam z truskawkami, ale ta wersja jest tak uniwersalna, spokojnie może być z brzoskwiniami, malinami lub wiśniami.

Uwaga: pamiętaj o tym, aby żelatyna była ostudzona. Zazwyczaj ser wyciągamy prosto z lodówki (i dobrze, zimny szybciej nam się zetnie) i łączymy z żelatyną, pod wpływem różnicy temperatur mogą powstać grudki. Zasada jest prosta: zawsze dodajemy zimną żelatynę, ja zawsze sprawdzam palcem jeśli czuję ciepło zostawiam jeszcze na chwilę, aby się ochłodziła.

Ser na sernik możecie dodać swój ulubiony. Ja użyłam serka naturalnego Vitello z dodatkiem wanilii. Są to jedne z moich ulubionych serków na sernik na zimno. Jego konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowy i lekki, czyli idealny na puszysty sernik, a taki uwielbiam.

Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim wielkiej filozofii. Szybko się wykonuje i równie szybko znika.

Przyznaję, że latem uwielbiam serniki na zimno i mogłabym je jeść na okrągło w przeróżnych postaciach i kombinacjach i na pewno zobaczysz jeszcze nie jeden przepis w tym roku. Ten bardzo przypadł mi do gustu ponieważ nie jest zapychający, raczej jest lekki jak chmurka i słodki. Po prostu uwielbiam ten przepis.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik na zimno.

sernik na zimno z truskawkami

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450 ml gorącej wody
  • ok. 100 g biszkoptów
  • ok. 300 g truskawek

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 24-26 cm układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.

sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami

wydrukuj teraz