Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z truskawkami (owocami)

June 8, 2015 , 848892 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto jogurtowe jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto jogurtowe możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp. Wybór jest duży. Ciasto jest proste i szybkie. Nie ma tutaj skomplikowanych połączeń, wystarczy składniki umieścić w misce i zmiksować. Im mniej miksowane tym ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest delikatne, dosyć lekkie, wilgotne. Truskawki w cieście to cudowny i smaczny akcent, nadaje lekkiej kwaśności i ożywia smak ciasta przez co nie wydaje się mdłe. Truskawki najlepiej układać w rzędach dosyć blisko siebie, im jest ich więcej tym lepsze ciasto.

Ciasto jogurtowe ma jedną niepodważalną zaletę: jest zdrowsze od tych na maślance i ucieranych na margarynie. Pomimo dosyć dużej ilości oleju. Ja użyłam zwykłego słonecznikowego i według mnie najlepiej pasuje.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI (OWOCAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
   
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocamiciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

Komentarze

  • Reply Ivonqa June 11, 2015 at 21:29

    miałam taką ochotę na to ciasto, bo uwielbiam tego typu ciasta :) ale niestety wyszedł mi mega zakalec :( ehhhh… ale nie zamierzam się poddać jutro kolejna próba :)

  • Reply Mika June 11, 2015 at 15:05

    Ja też piekę już 1.5 godziny i ciasto nadal mokre w środku… Na pewno wreszcie dojdzie, tylko truskawki u góry są już prawie czarne :(

    • Reply Ilovebake June 11, 2015 at 15:08

      hmm sprawdze jeszcze przepis ale u mnie doszlo w ciagu 50 min, zaslon koniecznie wierzch ciasta wtedy sie nie przypali :) mimo wszystko licze ze bedzie smakowac

      • Reply Mika June 11, 2015 at 15:52

        W środku jest smaczne, brzegi zupełnie przypalone. Jutro druga próba, ułożę na innej blasze :) Powiedz czym zakrywać wierzch?

        • Reply Ilovebake June 11, 2015 at 15:59

          Zwiększ ilośc mąki do 500 to powinno skrócić czas pieczenia i dodatkowo jak zacznie sie rumienić za mocno wierzch ciasta zakryj folia aluminiowa :)

  • Reply Karolina W. June 10, 2015 at 08:57

    Zrobiłam wczoraj bo zakochałam się w zdjęciach :)
    Do dziś został jeden kawałeczek…

  • Reply Delicious T. June 9, 2015 at 14:26

    bosko wygląda :) ostatnio piekłam od ciebie rożki drożdżowe z rabarbarem….musiałam znacznie skrócić czas pieczenia ale są przepyszne…już trzykrotnie wróciłam do przepisu. Dzieci tylko o nie proszą :)

  • Reply Kama June 8, 2015 at 19:16

    Bardzo spodobał mi się ten przepis. Jestem właśnie w trakcie jego pieczenia i porażka!!!Ciasto siedzi w piekarniku już blisko 1,5 godz i ciągle jest surowe. To nie wina piekarnika, jest nowy i działa bez zarzutu. Ja też w sumie już nie jedno ciasto piekłam i jakieś pojecie mam w tym temacie.Co zatem poszło nie tak???Jedyne moje podejrzenie pada na jajka. Zamiast 3 dużych dałam 4 małe.Czy to może być przyczyna??

    • Reply Ilovebake June 8, 2015 at 19:20

      Możliwe ze przesadziłaś z jajkami. A jaka była konsystencja ciasta surowego? ja piekłam niecałą godzinę i w zupełności wystarczyło, a nawet sie zarumienilo z góry.

      • Reply Kama June 8, 2015 at 20:00

        Uratowane!!!! :))) Było dosyć gęste więc chyba to ok. Piekło się 1h i 45min. i nie obyło się bez podkręcenia temperatury do 180 C. Właśnie się nim delektuje. Nie jest za słodkie, delikatne i wilgotne ciasto:)) Pycha:)

        • Reply Ilovebake June 8, 2015 at 20:04

          juz myslalam ze bede piekla drugi raz zeby upewnic sie co do przepisu :) bardzo sie ciesze ze smakuje szkoda ze nie dalas fotki :) pozdrawiam

          • Kama June 8, 2015 at 20:12

            To co zrobię następnym razem to od razu ustawię 180 C, bo gdy teraz tak zrobiłam ciasto o wiele szybciej zaczęło się piec i rumienić, polecam je wszystkim ale koniecznie z zachowaniem zasady suchego patyczka:)) Co do fotki to może zaraz coś wykombinuje, póki ciasto jeszcze jest;))

          • Ilovebake June 8, 2015 at 20:22

            :) czekam

          • Lenka June 20, 2015 at 18:20

            U mnie też zakalec! Dałam jogurt typu greckiego, może za gęste to ciasto..?

          • Ilovebake June 20, 2015 at 18:33

            U większości nie było zakalca tylko czas pieczenia się wydłużył ale faktycznie niepotrzebnie dalas jogurt grecki ciasto i tak jest geste na zwykłym jogurcie i pewnie to zaważyło ze nie udało się. Może sproboj następnym razem na zwykłym Pozdrawiam

    1 2 3 7

    Leave a Reply