Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z truskawkami (owocami)

June 8, 2015 , 848902 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto jogurtowe jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto jogurtowe możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp. Wybór jest duży. Ciasto jest proste i szybkie. Nie ma tutaj skomplikowanych połączeń, wystarczy składniki umieścić w misce i zmiksować. Im mniej miksowane tym ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest delikatne, dosyć lekkie, wilgotne. Truskawki w cieście to cudowny i smaczny akcent, nadaje lekkiej kwaśności i ożywia smak ciasta przez co nie wydaje się mdłe. Truskawki najlepiej układać w rzędach dosyć blisko siebie, im jest ich więcej tym lepsze ciasto.

Ciasto jogurtowe ma jedną niepodważalną zaletę: jest zdrowsze od tych na maślance i ucieranych na margarynie. Pomimo dosyć dużej ilości oleju. Ja użyłam zwykłego słonecznikowego i według mnie najlepiej pasuje.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI (OWOCAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
   
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocamiciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

Komentarze

  • Reply Sylwia G. November 11, 2018 at 18:00

    Proste i szybkie ciasto właśnie się upieklo ????

  • Reply Kasi July 2, 2018 at 15:53

    Może być śmietana zamiast jogurtu ?

    • Reply Ilovebake July 3, 2018 at 07:56

      Tak :)

  • Reply Ann June 22, 2018 at 19:04

    Świetny przepis! Robiłam już 2 razy – raz z bardziej gęstym jogurtem i truskawkami a drugi z rzadszym i czereśniami. Za pierwszym razem truskawki ułożyłam zbyt blisko, ale nie było zakalca. Za drugim razem jedno jajko nie miało żółtka, jogurt okazał się rzadki jak woda a czereśnie opadły na dno (dodałam nieco mniej oleju u odrobinę więcej mąki). Skreśliłam to ciasto. Mimo to, po upieczeniu było równie pyszne co pierwsze i bez zakalca! Polecam wypiekać póki nie będzie na prawdę brązowe (przynajmniej gdy używamy ciężkich owoców tj. truskawki, gdyż środek może delikatnie nie wyrosnąć). Generalnie robi się tak mega szybko to ciasto! Polecam użyć mniejszej foremki aby było wyższe + obowiązkowo przygotować pokrojone owoce przed mieszaniem ciasta. Polane syropem klonowym ładnie go wsiąka i nie ma problemu z zabraniem go w pudełeczku na piknik czy do znajomych. Generalnie trafia do przepiśnika! <3

    • Reply Ilovebake June 25, 2018 at 08:40

      Dziękuję za komentarz :)

  • Reply Iwona Z. June 21, 2018 at 17:43

    czy może być olej kokosowy?

    • Reply Ilovebake June 22, 2018 at 10:19

      Hej, raczej nie zmieniałabym na olej kokosowymi :)

  • Reply kinga April 19, 2018 at 10:26

    Wow! Wspaniale i proste ciasto! Miałam duża blaszkę i musiałam powiększyć ilość składników X1,5 i było warto ;-) Na truskawki trzeba jeszcze trochę poczekać, więc u mnie pojawiły się gruszki i żurawina, dodałam też sporą łyżkę cynamonu. Palce lizać! Napewno bede do tego przepisu wracac. Dzięki!

  • 1 4 5 6 7

    Leave a Reply