Błyskawiczny sernik na zimno z serków homogenizowanych lub na jogurtach. Niezwykle pyszny z dodatkiem owoców, u mnie akurat z dodatkiem czarnej porzeczki, ale mogą być dowolne owoce. Sernik na zimno na serkach homogenizowanych jest bardzo lekki, delikatny i doskonały latem. Dodatek bitej śmietany, która jest delikatna jak chmurka idealnie współgra z sernikiem i jest świetnym akcentem z dodatkiem owoców w środku i na wierzchu.
Sernik na zimno jest naprawdę błyskawiczny i nie trzeba tutaj wielkich umiejętności kulinarnych. Pamiętaj jedynie o tym, aby żelatyna nie była ciepła podczas wlewania jej do mas, ponieważ powstaną grudki, których później ciężko się pozbyć.
Sernik na zimno jest dosyć słodki z lekko kwaśną nutą porzeczkową, która nadaje mu świeżości i przez co nie jest mdły. Jeśli akurat nie lubisz porzeczek możesz użyć truskawek, malin, jagód i innych owoców letnich.
Do sernika na zimno najlepszy jest dosyć gęsty, waniliowy serek homogenizowany lub jogurt. Jeśli takiego nie masz akurat w sklepie użyj rzadszego, ale zwiększ ilość żelatyny, aby dobrze ściąć masę.
Muszę przyznać, że ten sernik na zimno z serków homogenizowanych jest jednym z moich ulubionych przepisów. Delikatny, owocowy i do tego szybki w przygotowaniu.
Niestety muszę Cię zmartwić, ale nie potrafię wybrać czy lepszy jest na serkach homogenizowanych czy lepszy na jogurtach. Obie wersje bardzo mi smakują i nie jestem obiektywna. Za to jestem pewna, że sernik na zimno to mój ulubiony deser latem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki na zimno.
SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH LUB JOGURTACH z porzeczką
SKŁADNIKI NA SERNIK NA ZIMNO:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego lub jogurtu waniliowego (gęstego)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 200 g owoców (u mnie czarna porzeczka)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 gorącej wody
- 2 łyżeczki zmiksowanych owoców (u mnie porzeczki)
DODATKOWO:
- owoce do dekoracji
- biszkopty okrągłe
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek lub jogurty przekładamy do dużej miski i dodajemy przesiany cukier puder. Następnie miksując masę wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Owoce (u mnie czarna porzeczka) miksujemy blenderem i odkładamy 2 łyżeczki do warstwy śmietankowej. Resztę miksujemy z masą serową.
Na dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkopty i przelewamy powoli masę serową. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Na koniec masę łączymy z wcześniej odłożonymi 2 łyżeczkami zmiksowanych owoców. Wykładamy na wierzch sernika i układamy na wierzchu owoce. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Hej właśnie robię Pani sernik. Z borówką amerykańską. Jest luty i lepszych owoców nie było :). Jednak z żelatyny po ostudzeniu momentalnie zrobił się glut. A druga do śmietanki już jest twarda. Masakra. Czy te proporcje są dobre? Musiałam dodać wrzątku i wymieszać zeby w ogóle wlać to do masy. Za parę godzin serniczek będzie gotowy
Po prostu za długo Pani przetrzymała żelatynę, wlewamy ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Witam
A czy robił ktoś z mrożonych owoców?
Wersja z truskawkami na biszkopcie.Miałam co robić na weekend ;d jak tylko pojawią się porzeczki na pewno będzie kolejny serniczek. Pozdrawiam.
Spróbuję zrobić z trochę chudszą śmietaną. Ciekawe, czy wyjdzie…
Moja wersja z malinami
slicznie wyszedl sernik a z malinami musi byc oblednie dobry :)
Przepiękny, uwielbiam sernik z czarna porzeczką … w tym roku jednak wszystkie czarne porzeczki poszły w sok … ale można w końcu kupić jeszcze na straganie:)
Dokladnie u mnie pelno ich teraz na straganach :)
dzisiaj robię! :D biegnę tylko po biszkopty, bo zapomniałam ;)
Pięknie wygląda, bardzo mi się ten porzeczkowy kolor podoba :)
Piękny ma kolor, uwielbiam, kiedy ciasto ma fioletowe zabarwienie; ) O smaku nie wspomnę, pewnie jest pyszny;)
Dzięki uwielbiam smak tego sernika i bede go robila jeszcze w innych wariantach :)