Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki z jabłkami przepis

Lipiec 16, 2015 , 685209 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placki z jabłkami uwielbiam, a ten przepis jest idealny. Placki wychodzą bardzo delikatne, puszyste i leciutkie za sprawą ubitych białek dodawanych do ciasta. Placki z jabłkami najlepiej smażyć i podawać jeszcze gorące z cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się np. dżem lub ulubiona konfitura. Nie znam lepszego przepisu i korzystam z niego ciągle.

Placki zawsze odsączaj z nadmiaru tłuszczu zaraz po wyciągnięciu z patelni będą lżejsze. Placki z jabłkami i ten przepis znalazłam w starej książce i muszę przyznać, że jest lepszy od większości, które testowałam. Pamiętaj, aby dobrze ubić białka wtedy placki będą naprawdę lekkie i puszyste.

Najlepsze do placków są kwaśne jabłka wtedy sprawiają, że placki są bardziej wyraziste w smaku. Można je również skropić cytryną, aby nie ściemniały.

Placki z jabłkami zawsze robię kiedy nie mam pomysłu na kolację, kiedy mam chęć po prostu na placuszki lub śniadanie. Przepis jest prosty i nieskomplikowany. Smak natomiast jest najlepszy bo przypomina te od babci. Według mnie najpyszniejsze i najlepsze placki z jabłkami jakie próbowałam.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na placki, pancakes, racuchy.

placuszki z jabłkami

PLACKI Z JABŁKAMI PRZEPIS:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki na rumiano. Usmażone układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placuszki z jabłkami
placuszki z jabłkami

Komentarze

  • Odpowiedz Basia M. Czerwiec 1, 2017 at 09:59

    Pyszne placuszki, swietny przepis teraz tylko z tego przepisu korzystam I robie placki dla coreczki I meza tylko zwiekszam porcje skladnikow I dodaje miod. Rewelacja dziekuje za przepis????

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 1, 2017 at 11:37

      Dziękuję, że korzystasz :) Super

  • Odpowiedz Aleksander Maj 5, 2017 at 12:11

    Przepis jest świetny. Zmodyfikowałem proporcje, zrobiłem odrobinę więcej, dodałem cukier waniliowy. I usmażyłem na oleju rzepakowym, co widać na załączonej fotografii. Uwielbiamy je z dziadkiem. https://uploads.disquscdn.com/images/5ccd3eb075e279620c7bbdd5af8037d6d6f360ba86f9aebfcde1c235221f85ff.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/784e07dcf01f9b9ca2c1d5bdc7a3627ca5d42d5b517c47deeb22df683621f632.jpg

  • Odpowiedz Nika Marzec 14, 2017 at 18:33

    A moge ciasto zostawić w lodówce na następny dzień?

    • Odpowiedz Aleksander Maj 5, 2017 at 12:58

      Nie, bo co masz zjeść jutro, zjedz dzisiaj, jak mówi przysłowie.

  • Odpowiedz Joanna P. Luty 28, 2017 at 21:00

    Bardzo smaczniutke placuszki. Tylko brzegi nie sa chrupiące jakbym sie spodziewała. czy to normalne? A moze mozne cos zrobic zeby były chrupiące?

  • Odpowiedz Paula Luty 7, 2017 at 11:32

    Właśnie zrobiłam placuszki i są przepyszne ! :))) takie puszyste i mięciutkie :) najlepsze jakie jadłam :D dziękuję za przepis ! :D

  • 1 4 5 6

    Dodaj komentarz