Ciasto z wiśniami i budyniową pianką jest leciutkie i pełne owoców. Ciasto kruche z duża ilością żółtek jest bardzo delikatne i kruchutkie. Świeże wiśnie są soczyste i nadają wspaniałego smaku i lekkiej kwaśności. Do tego wszystkiego pianka na bazie białek połączona z budyniem i olejem. Całość tworzy wspaniałe ciasto z wiśniami i w sezonie jest świetnym słodkim akcentem.
Rok temu robiłam ciasto ucierane z wiśniami, które jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Tutaj pomimo prostoty trzeba na efekt trochę dłużej poczekać.
Ciasto z wiśniami z tego przepisu uwielbiam i muszę przyznać, że wszyscy domownicy jedli je z wielkim apetytem. Bardzo podobne jest do ciasta w wersji z malinami. Ciasto z wiśniami jest wcale nie gorsze i warto je wypróbować w sezonie.
Ciasto kruche podczas upalnych dni należy bardzo szybko zagnieść. Za długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie twarde i nie będzie kruche.
Do ciasta użyłam 500 g wiśnie, ale możesz dać więcej w zależności jak bardzo owocowe ciasto lubisz.
Ciasto z wiśniami uwielbiam i jest to kolejny wypiek latem, który mogę na pewno polecać.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wiśniami.
CIASTO Z WIŚNIAMI:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 1/2 szklanki oleju
DODATKOWO:
- 500 g wiśni, wydrylowanych
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki cukru
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej miski lub na stolicę. Zimne masło kroimy na kawałki i szybko siekamy nożem razem z mąką. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna większa, druga troszkę mniejsza). Każdą owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2 godz do całkowitego zamrożenia.Wiśnie łączymy z bułką tartą i cukrem, mieszamy.
Białka miksujemy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pod koniec łączymy powoli z cukier i miksujemy przez ok. 3 min. Zmniejszamy obroty miksera i przesiewamy do masy proszek budyniowy. Na koniec powoli wlewamy olej.
Formę o wym. 24×24 lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy. Wykładamy wiśnie i następnie masę z białek. Na wierzch ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Witam. Mam pytanie odnośnie przechowywania ciasta po upieczeniu. Ile dni można przetrzymywać upieczone ciasto oraz gdzie: w lodówce czy tylko pod przykryciem
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Najlepiej zjeść maksymalnie 2 dni po upieczeniu
Przechowywać w lodówce szczelnie owinięte.