Znajdź swój przepis

Ciasto z wiśniami i pianką

20 lipca, 2015

Ciasto z wiśniami i budyniową pianką jest leciutkie i pełne owoców. Ciasto kruche z duża ilością żółtek jest bardzo delikatne i kruchutkie. Świeże wiśnie są soczyste i nadają wspaniałego smaku i lekkiej kwaśności. Do tego wszystkiego pianka na bazie białek połączona z budyniem i olejem. Całość tworzy wspaniałe ciasto z wiśniami i w sezonie jest świetnym słodkim akcentem.

Rok temu robiłam ciasto ucierane z wiśniami, które jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Tutaj pomimo prostoty trzeba na efekt trochę dłużej poczekać.

Ciasto z wiśniami z tego przepisu uwielbiam i muszę przyznać, że wszyscy domownicy jedli je z wielkim apetytem. Bardzo podobne jest do ciasta w wersji z malinami. Ciasto z wiśniami jest wcale nie gorsze i warto je wypróbować w sezonie.

Ciasto kruche podczas upalnych dni należy bardzo szybko zagnieść. Za długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie twarde i nie będzie kruche.

Do ciasta użyłam 500 g wiśnie, ale możesz dać więcej w zależności jak bardzo owocowe ciasto lubisz.

Ciasto z wiśniami uwielbiam i jest to kolejny wypiek latem, który mogę na pewno polecać.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wiśniami.

ciasto z wiśniami

CIASTO Z WIŚNIAMI:

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 1/2 szklanki oleju

DODATKOWO:

  • 500 g wiśni, wydrylowanych
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej miski lub na stolicę. Zimne masło kroimy na kawałki i szybko siekamy nożem razem z mąką. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna większa, druga troszkę mniejsza). Każdą owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2 godz do całkowitego zamrożenia.Wiśnie łączymy z bułką tartą i cukrem, mieszamy.
Białka miksujemy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pod koniec łączymy powoli z cukier i miksujemy przez ok. 3 min. Zmniejszamy obroty miksera i przesiewamy do masy proszek budyniowy. Na koniec powoli wlewamy olej.
Formę o wym. 24×24 lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy. Wykładamy wiśnie i następnie masę z białek. Na wierzch ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche ciasto z wiśniami kruche ciasto z wiśniami ciasto z wiśniami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam. Mam pytanie odnośnie przechowywania ciasta po upieczeniu. Ile dni można przetrzymywać upieczone ciasto oraz gdzie: w lodówce czy tylko pod przykryciem :) Będę wdzięczna za odpowiedź.

    1. Ilovebake says:

      Najlepiej zjeść maksymalnie 2 dni po upieczeniu :) Przechowywać w lodówce szczelnie owinięte.

    2. Ciasto pycha, ja jem 4 dzień i nie trzymam w lodówce tylko przykryte ściereczką i wcale nie splesnialo????

  2. Bardzo smaczne, upiekłam w większej blaszce i dałam 70 dkg wiśni, dziękuję za przepis :)

    1. cudo :)

  3. Witam,dlaczego pianka opadła i w kolorze była żółtawa a nie taka piękna jak na zdjęciach…:)

  4. Witam mam krótkie pytanko co robimy z bułką tartą i dodatkowym cukrem? Mieszamy z wiśniami czy sypiemy na ciasto żeby „wypiło ” sok z wiśni?

    1. Ilovebake says:

      Ja mieszałam bułkę i cukier z wiśniami :)

    2. Jaki.cukier do wisni do wymieszania z bulka tarta Pani Daje puder czy krysztal ?

    3. zwykły kryształ :)

  5. Agnieszka says:

    Dzień dobry :) Chciałam się zapytać,czy dodawanie oleju do bezy jest konieczne? W jakim celu go dodajemy?

    1. Ilovebake says:

      Jeśli nie dodasz do bezy z proszkiem budyniowym oleju pianka wyjdzie gąbczasta i nie za bardzo smaczna. Olej też sprawia, że konsystencja jest bardziej lekka.

  6. Weronika says:

    Wyszło pyszne :):)

    1. Ilovebake says:

      cudowne i mialas bardziej soczyste wisnie od moich lub jedlas jeszcze cieple :) piekne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x