Naleśniki na słodko


Naleśniki na słodko w wersji z twarogiem i owocami. Przepis jest bardzo prosty, klasyczny z dodatkami, które dowolnie możesz zmienić. Ciasto na naleśniki to zwykle klasyczne ciasto z dodatkiem odrobiny proszku, aby je spulchnić (możesz pominąć). Nadzienie wykonałam na bazie serka philadelphia, który jest delikatniejszy od naszego twarogu i bardziej lekki, kremowy.

Naleśniki najlepiej jeśli usmażysz cienkie, wtedy najlepiej smakują w połączeniu z serkiem lub twarogiem. Od razu po wylaniu na patelnię ciasta należy szybko je rozprowadzić i smażyć z obu stron.

W przypadku ciasta naleśnikowe ważne jest, aby nie było za gęste powinno być płynne i lekkie wtedy uzyskasz ich najlepszy smak.

Na wierzch zamiast owoców możesz dodać łyżkę dżemu lub ulubione sosu. Naleśniki na słodko bardzo dobrze smakują w połączeniu z syropem klonowym i owocami.

Naleśniki na słodko z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne z pysznym, słodkim nadzieniem i letnimi owocami. Idealne na śniadanie, obiad i kolację. Uwielbiam je i na pewno w tej wersji będę robiła je częściej, szczególnie latem kiedy mamy całe mnóstwo owoców.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, pancakes i placki.

naleśniki z serem

NALEŚNIKI NA SŁODKO

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 naleśników

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 proszku do pieczenia (niekoniecznie)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 300 g serka philadelphia lub twarogu, mielonego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i szybko mieszamy lub miksujemy. Przed smażeniem każdego naleśnika przecieramy patelnię wacikiem nasączonym olejem. Patelnię rozgrzewamy i smażymy cienkie naleśniki.
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy, nakładamy na naleśniki i zwijamy według upodobań. U mnie na trójkąty, ale można np. w rulonik. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i owocami.

naleśniki z twarogiem
naleśniki z twarogiem

wydrukuj teraz