Znajdź swój przepis

Sernik z malinami

27 lipca, 2015

Sernik z malinami na kruchym spodzie z lekką bezą i chrupiącym wierzchem z ciasta. Sernik jest bardzo delikatny w smaku, lekki i słodki. Do tego typu sernika możemy dać dobry jakościowo ser z wiaderka lub zmielić samodzielnie twaróg półtłusty.

Dodatek malin do sernika sprawia, że nie jest mdły i ma ciekawszy smak. Wszystkie warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają, a dodatek bezy sprawia, że sernik jest słodszy.

Sernik z malinami dobry jest po całonocnym chłodzeniu w lodówce jak i zaraz po upieczeniu jeszcze lekko ciepły. Można do niego zaserwować sos np. malinowy.

Uwaga: po upieczeniu nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika. Zostaw go na 2 -3 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby nie opadł.

Sernik z malinami to wspaniały, lekki deser na lato. Jeśli lubisz serniki delikatne, a nie ciężkie i „ceglaste” ten sernik jest dla ciebie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.

sernik z malinami

SERNIK Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu półtłustego, mielonego (może być z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe, (proszek)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 250 g malin

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę.Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy, sól i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą. Wkładamy na min. 2 godz do zamrażarki. Ciasto również można zrobić w malakserze, wystarczy wszystkie składniki włożyć i rozdrobnić. Następnie wyrobić i gotowe.
Masę serową miksujemy na małych obrotach razem z cukrem, jajkami, przesianym proszkiem budyniowym. Na koniec wlewamy olej i ponownie miksujemy.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukry i miksujemy przez ok. 3 min. Wlewamy sok z cytryny i ponownie chwilę miksujemy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie rozprowadzamy na dnie formy i dociskamy. Podpiekamy w temp. 180 C przez 10 min. Następnie wylewamy masę serową. Układamy maliny i wykładamy pianę z białek, delikatnie ją wyrównując. Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temp. 180 C przez 1 godz do zarumienienia się wierzchu. Jeśli ciasto będzie za mocno brązowego wystarczy na wierzchu położyć folię aluminiową i dopiekać do końca.

sernik z malinami sernik z malinamisernik z malinami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jakieś propozycje na pozostałe 200g sera? Pozdrawiam

  2. Sernik wyszedł fantastyczny, choć maliny były mrożone. Gorąco polecam ????

  3. Czy maliny mogą być mrożone?

    1. tak :)

  4. Po zobaczeniu tego zdjęcia nie mogłam się oprzeć i upiekłam. W te upały schłodzony w lodówce smakował wyśmienicie. Atutem jego jest to, że nie jest bardzo słodki Emotikon smile U mnie „rozszedł” się w mgnieniu oka. W przyszłym tygodniu upiekę go znów póki są maliny.

  5. Bardzo delikatnie wygląda, taki sernikowa chmurka :)

  6. a czy ktoś może robił podobne ciasto z borówkami? bo nie wiem czy zaryzykować :D

    1. Piekłam ten sernik z borówkami wyszło pyszne:)

  7. Karmel-itka B. says:

    o kurka wodna, co za ciacho! znakomicie wygląda :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x