Znajdź swój przepis

Ciasto Prince polo

4 sierpnia, 2015

Ciasto Prince polo to niezwykle pyszny przekładaniec. Biszkopt czekoladowy, krem lekko kawowy na bazie masła i budyniu oraz ta najlepsza część orzechowa z pokruszonymi wafelkami i bezą. Ciasto Prince polo nie należy do lekkich deserów, jest dość intensywne w smaku i sycące. Jeden większy kawałek i w pełni jesteśmy nasyceni i zadowoleni z pysznego kawałka ciasta wzbogaconego wafelkami Prince polo.

Biszkopt czekoladowy nasączyłam kawą ponieważ wychodzi dosyć suchy, ale nie nawilżałam go zbyt mocno. W przypadku kremu należy pamiętać, aby masło i budyń były w tej samej temperaturze. Nie dodajemy w dużej ilości budyń do masła, łyżka po łyżce. Pamiętaj, aby dodać dobrej jakości masło do kremu, ewentualnie margarynę. Inaczej zwarzony krem masz murowany. Warstwa orzechowa jest najlepsza i najsłodsza. Użyłam różnych orzechów: laskowych, włoskich, migdałów i nerkowca. Bardzo delikatnie mieszaj ubite białka z pozostałymi składnikami wtedy warstwa będzie wyższa.

Ciasto jest przepyszne, bardzo słodka jest jedynie warstwa z białkami, wafelkami i orzechami. Prince polo nadaje bardzo ciekawego smaku i dodatkowo osładza i nadaje lekkiej chrupkości. Pozostałe warstwy: krem i biszkopt są bardzo zrównoważone w smaku i nie za słodkie. Fajnie współgrają przez co ciasto jest również piękne z wyglądu.

Ciasto Prince polo polecam na przeróżne okazję, urodziny lub dla dzieci. Warto wykonać je dzień lub dwa wcześniej wtedy bardzo zyskuję na smaku, chociaż i tak jest pyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje ciasta z kremem.

ciasto prince polo

CIASTO PRINCE POLO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyzka kakao
  • 1 budyń czekoladowy, proszek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z WAFELKAMI:

  • 1 szklanka białek (ok. 5 białek)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 250 g wafelków Prince polo
  • 200 g orzechów (różnych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1,5 kostki masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (proszek)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok. 3 min. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka oraz olej. W kilku partiach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą smarujemy lekko margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka.

Orzechy mielimy ( nie na proszek tylko na małe kawałeczki). Wafelki kroimy na niewielkie kawałeczki. Orzechy i wafelki mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze ok. 3 min. Po tym czasie bardzo powoli w kilku partiach dodajemy pozostałe wymieszane składniki i za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy identycznej jak do biszkoptu i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-40 min.Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąkę. Gorące mleko zestawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając wlewamy pozostałe mleko. Ponownie przekładamy na ogień i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być mocno gęsty. Owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez chwilę, następnie po łyżce dodajemy budyń. Na koniec łączymy z 2-3 łyżkami kawy oraz spirytusem.

3/4 kremu wykładamy na warstwę z wafelkami. Przykrywamy biszkoptem czekoladowym, nasączamy pozostałą kawą i wykładamy krem. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godzin. Następnie oprószamy posypką czekoladową lub polewą.

ciasto-prince-polo ciasto-prince-polo

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo fajny przepis :) Tylko szkoda tych 5 żółtek które zostaną z warstwy z wafelkami :)

  2. Angelika B. says:

    Chociaż preferuję zdrowe odżywianie, to to ciasto zrobię mur-beton na jakieś przyjęcie/gościnę! ;-) Jest wspaniałe i na pewno podbije kubki smakowe moim gościom..;-D

  3. Fantastycznie wygląda, musi smakować cudnie!: )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x