Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami

Placek z owocami (mirabelkami)

August 17, 2015 , 15963 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placek z owocami z tego przepisu to najszybszy sposób na letni wypiek. Ja akurat miałam pod ręką mirabelki, które wrzuciłam do placka, ale mogą być to dosłownie wszystkie owoce. Placek z owocami jest leciutki, delikatny, a ciasto wilgotne i słodkie. Dodatkowo upudrowałam je cukrem, ponieważ mirabelki były dosyć kwaśne.

W przygotowaniu tego placka ważne jest, aby dobrze zmiksować jajka z cukrami. Musi być to puszysta i jasna masa. Wtedy mamy pewność, że ciasto będzie delikatne w swojej strukturze i puszyste.

Jeśli do placka dodajesz cięższe owoce, pokrój je na mniejsze kawałeczki. Wtedy masz pewność, że nie zatopią się w cieście.

Placek z owocami jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każda osoba, nawet ta, która nie piecze ciast. To po prostu lekki i puszysty wypiek z dodatkiem letnich owoców.

Placek z owocami to ulubione ciasto mojej babci, które właśnie za prostotę wygrywa z innymi wymyślnymi wypiekami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

placek z owocami mirabelkami

PLACEK Z OWOCAMI (MIRABELKAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 2 – 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 g owoców (u mnie mirabelki)

Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka razem z cukrami miksujemy przez ok. 10 min. Masa musi być jasna, puszysta i co najmniej potroić swoją objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Zmniejszając obroty miksera do minimum lub za pomocą dużej np. drewnianej łyżki mieszamy suche składniki z masą jajeczną. Suche składniki dodajemy w kilku partiach do masy. Bardzo delikatnie łączymy, aby ciasto jak najmniej straciło na puszystości. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzch układamy połówki owoców (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placek z owocami mirabelkami
placek z owocami mirabelkami
placek z owocami mirabelkami
placek z owocami mirabelkami

Komentarze

  • Reply Karolina June 10, 2020 at 17:02

    Czy mogę dać masło wzamian za olej

    • Reply aneta June 11, 2020 at 17:12

      tak :)

  • Reply Magdan March 14, 2020 at 16:38

    Czy mozna zrobic to ciasto z jablkami ?

    • Reply aneta March 14, 2020 at 20:43

      Tak :)

  • Reply Karola June 14, 2018 at 11:54

    O ile zwiększyć składniki na większą blachę 25×36?

    • Reply Ilovebake June 14, 2018 at 14:57

      wystarczy o 1/3

  • Reply Delicious T. September 6, 2015 at 22:45

    obłęd no i ten kolor :)))

  • Reply Kasia August 30, 2015 at 12:22

    Placek obłędny! Prosty, szybki, pachnący, puszysty, delikatny, przepyszny! Ja swój zrobiłam z malinami :) Bardzo dziękuję za przepis! Pozdrawiam serdecznie :)

  • Leave a Reply