Znajdź swój przepis

Chlebek pizza

24 sierpnia, 2015

Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.

Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.

Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.

Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.

Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.

chlebek pizza

CHLEBEK PIZZA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
  • 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 3 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz cukier. Mieszamy dużą łyżką najlepiej drewnianą tylko do połączenia. Dodajemy pokrojone warzywa oraz ser żółty. Ponownie mieszamy (można lekko podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo), owijamy folią i zostawiamy na 1 godz. Po tym czasie miskę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki.
Stolnicę dobrze oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę. Jeden bok zawijamy na drugi, łączeniem przekładamy ciasto na spód, a końce ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 10 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia skórki. Jeśli skórka za mocno się przypieka można przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ok. 3 min przed końcem pieczenia.chlebek pizza chlebek pizza chlebek pizza chlebek pizza

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam mam takie pytanie czy ten chlebek można też w foremkach zrobić? Jeśli tak to czy wykładać papierem do pieczenia czy posmarować masłem i posypać bułką tartą?

    1. Tak, można w foremce najlepiej wylozonej papierem do pieczenia

  2. Po przeczytaniu komentarzy wiedziałam, że chlebek będzie dobry, ale nie sądziłam, że będzie tak NIEZIEMSKO PYSZNY. Ten przepis to jakieś objawienie!

  3. To już wiem co będę jeść jutro na obiad ????

  4. Wypróbowałam, wyszedł wspaniale????Aromatyczny, bardzo smaczny na ciepło i na zimno ???? Dziękuję za przepis ????

  5. Witam, w ciągu 2 dni skorzystałam z Pani 3 przepisów. Dzieci właśnie skończyły ciasto Kubuś (pomarańczowe) i były bardzo zadowolone. Wczoraj zrobiłam powyższy chleb. Wyszedł jak u Pani, bardzo dobry, chrupiący i wilgotny w środku, osobiście bardziej smakował mi na zimno. W przyszłości dodam trochę papryczki chili, bo lubię ostrzejszy smak. A w tej chwili w lodówce chłodzi się ciasto porzeczkowe z budyniem:) Ciekawe jak wyszło:) Dziękuję za Pani przepisy. Są bardzo dokładne i jak na razie sprawdzają się w 100% :)

    1. Ilovebake says:

      To ja bardzo dziekuje za komentarz i za korzystanie z przepisów :) Super, że smakują :)

    2. Pieklam jest rewelacyjny

  6. Katarzyna C. says:

    czy zamiast maki pszennej mozna dac make gryczana i make razowa do wypieku chleba?

    1. Ilovebake says:

      możesz próbować :) nigdy nie piekłam na takiej mące więc ciężko mi doradzić ;/

  7. Agnieszkaa says:

    Czy mogę dodać tutaj suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym? I odcedzić je na sitku,i wtedy dodać?

    1. Ilovebake says:

      Pewnie :)

    2. Agnieszkaa says:

      dzięki,jutro się chyba zabiorę za to :)

    3. Agnieszkaa says:

      U mnie ciasto się ciągnęło po tych 2h,jakoś je rozwałkowałam,ledwo odkleiłam od blatu,nie wiem czy tak miało być,ale postanowiłam wrzucić do piekarnika.I udało się,przepyszny! Wyszły 2 spłaszczone,dosyć duże chlebki.Trochę wygląd nie taki,ale smak za to jaki ;)

    4. Ilovebake says:

      Chociaz wyglad tez sie liczy, ale smak najwazniejszy :)

    5. Agnieszkaa says:

      Liczy się,ale nie był aż tak zły. A ciasto ma się tak ciągnąć?No normalnie lepiło mi się do wałka i nie mogłam rozwałkować.

  8. Agnieszka S. says:

    Czy można użyć mąki gryczanej?

    1. Ilovebake says:

      Nie piekłam nigdy nic na takiej mące więc ciężko mi doradzać ;/

  9. Czyli najpierw trzeba odstawić na godzinę,a następnie odstawić jeszcze na godzinę do lodówki ? Dobrze rozumiem

    1. Ilovebake says:

      dokladnie :)

    2. Zrobiłam,może dołożyłam troszkę za dużo nadzienia ale to nic,wyszedł pyszny(mąż zachwycony).

  10. Wiktoria Z. says:

    Chlebek jest przepyszny, jest u mnie w piątce najlepszych dań na kolację z przyjaciółmi! Zniknął w 10 min :) Robiłam z czosnkiem, suszonymi pomidorami, papryką i pieczarkami. Ah i dodałam całe opakowanie (7g) drożdży suszonych, jeśli któraś z Was zastanawia się nad gramaturą.

  11. U mnie wyszedł pyszny-dodałam również czosnek … chrupp skórka i wilgotny w środku

  12. ja użyłam tortowej wtedy chlebek jest delikatniejszy i bardziej lekki w smaku :) ale nadaje sie również typ maki powyżej 500 :)

  13. Witam, to drugi przepis jaki testowałam z ilovebake.pl :)
    Bagietki wyszły super! Tutaj zrobiłam zbyt rzadkie ciasto (już następnym razem będę wiedzieć by dodać więcej mąki – zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania ciasta są bardzo pomocne, bo widać konsystencję ciasta…), ale i tak chlebuś jest pychotka. Następne będą bułeczki maślane :):):)

    1. u mnie ciasto też było dosyć rzadkie, a na pewno różniło się od tego na pizze ;) ale właśnie o to chodzi wtedy jest mega delikatny i wilgotny w środku :)

    2. Dziś lub jutro będę go robić ponownie, zobaczę jak mi teraz pójdzie.
      Co byś poleciła słodkiego, bez pieczenia, żeby dało się jeść „z ręki” na imprezę plenerową na której będzie mnóstwo dzieci…

    3. widzę że chyba skorzystam z pralinek z orzechami :)
      Dzięki

  14. Wygląda świetnie. :)

  15. Krystyna S. says:

    A normalne drożdże piekarskie?

    1. mozna je zastapic suchymi tylko zwieksz ilosc ok. 40 g

    2. za bardzo nie rozumiem :) czyli można dać świeże drożdże? ile wówczas ich dać? Dzis planuję zrobić, a nie chce specjalnie kupować, bo świeże mam w domu akurat. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    3. Swiezych dodaj ok. 40 g :)

    4. Super, dziękuję, zobaczymy co mi wyjdzie :D

    5. Wyszedł naprawdę przepyszny, na ciepło cudny, zimny też bardzo smaczny. Dodałam jednak więcej mąki po wyjęciu z miski, gdyż inaczej nic z nim nie mogłabym zrobić. Mimo to naprawdę polecam zrobić :)

  16. Czy mozna dodac swieze pomidory?

    1. Według mnie raczej świeże się nie nadają ze względu na zbyt dużą ilość wody. Ciasto wtedy może być zakalcowe, lepiej użyj suszonych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x