Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby, Inne

Chlebek pizza

August 24, 2015 , 149956 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.

Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.

Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.

Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.

Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.

chlebek pizza

CHLEBEK PIZZA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
  • 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 3 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz cukier. Mieszamy dużą łyżką najlepiej drewnianą tylko do połączenia. Dodajemy pokrojone warzywa oraz ser żółty. Ponownie mieszamy (można lekko podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo), owijamy folią i zostawiamy na 1 godz. Po tym czasie miskę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki.
Stolnicę dobrze oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę. Jeden bok zawijamy na drugi, łączeniem przekładamy ciasto na spód, a końce ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 10 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia skórki. Jeśli skórka za mocno się przypieka można przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ok. 3 min przed końcem pieczenia.

chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza

Komentarze

  • Reply AsiaM July 3, 2016 at 18:29

    Witam, w ciągu 2 dni skorzystałam z Pani 3 przepisów. Dzieci właśnie skończyły ciasto Kubuś (pomarańczowe) i były bardzo zadowolone. Wczoraj zrobiłam powyższy chleb. Wyszedł jak u Pani, bardzo dobry, chrupiący i wilgotny w środku, osobiście bardziej smakował mi na zimno. W przyszłości dodam trochę papryczki chili, bo lubię ostrzejszy smak. A w tej chwili w lodówce chłodzi się ciasto porzeczkowe z budyniem:) Ciekawe jak wyszło:) Dziękuję za Pani przepisy. Są bardzo dokładne i jak na razie sprawdzają się w 100% :)

    • Reply Ilovebake July 4, 2016 at 09:31

      To ja bardzo dziekuje za komentarz i za korzystanie z przepisów :) Super, że smakują :)

  • Reply Katarzyna C. April 6, 2016 at 22:34

    czy zamiast maki pszennej mozna dac make gryczana i make razowa do wypieku chleba?

    • Reply Ilovebake April 7, 2016 at 13:41

      możesz próbować :) nigdy nie piekłam na takiej mące więc ciężko mi doradzić ;/

    1 2 3

    Leave a Reply to AsiaM Cancel Reply