Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby, Inne

Chlebek pizza

August 24, 2015 , 149954 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.

Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.

Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.

Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.

Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.

chlebek pizza

CHLEBEK PIZZA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
  • 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 3 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz cukier. Mieszamy dużą łyżką najlepiej drewnianą tylko do połączenia. Dodajemy pokrojone warzywa oraz ser żółty. Ponownie mieszamy (można lekko podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo), owijamy folią i zostawiamy na 1 godz. Po tym czasie miskę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki.
Stolnicę dobrze oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę. Jeden bok zawijamy na drugi, łączeniem przekładamy ciasto na spód, a końce ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 10 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia skórki. Jeśli skórka za mocno się przypieka można przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ok. 3 min przed końcem pieczenia.

chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza

Komentarze

  • Reply Ilovebake August 26, 2015 at 15:36

    ja użyłam tortowej wtedy chlebek jest delikatniejszy i bardziej lekki w smaku :) ale nadaje sie również typ maki powyżej 500 :)

  • Reply ja_godab August 26, 2015 at 10:43

    Witam, to drugi przepis jaki testowałam z ilovebake.pl :)
    Bagietki wyszły super! Tutaj zrobiłam zbyt rzadkie ciasto (już następnym razem będę wiedzieć by dodać więcej mąki – zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania ciasta są bardzo pomocne, bo widać konsystencję ciasta…), ale i tak chlebuś jest pychotka. Następne będą bułeczki maślane :):):)

    • Reply Ilovebake August 26, 2015 at 10:46

      u mnie ciasto też było dosyć rzadkie, a na pewno różniło się od tego na pizze ;) ale właśnie o to chodzi wtedy jest mega delikatny i wilgotny w środku :)

      • Reply ja_godab August 26, 2015 at 10:53

        Dziś lub jutro będę go robić ponownie, zobaczę jak mi teraz pójdzie.
        Co byś poleciła słodkiego, bez pieczenia, żeby dało się jeść “z ręki” na imprezę plenerową na której będzie mnóstwo dzieci…

  • Reply Katie August 25, 2015 at 18:56

    Wygląda świetnie. :)

  • Reply Krystyna S. August 24, 2015 at 15:09

    A normalne drożdże piekarskie?

    • Reply Ilovebake August 24, 2015 at 15:39

      mozna je zastapic suchymi tylko zwieksz ilosc ok. 40 g

      • Reply Magdalena S. October 6, 2015 at 09:14

        za bardzo nie rozumiem :) czyli można dać świeże drożdże? ile wówczas ich dać? Dzis planuję zrobić, a nie chce specjalnie kupować, bo świeże mam w domu akurat. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

        • Reply Ilovebake October 6, 2015 at 09:33

          Swiezych dodaj ok. 40 g :)

          • Magdalena S. October 6, 2015 at 09:38

            Super, dziękuję, zobaczymy co mi wyjdzie :D

          • Magdalena S. October 11, 2015 at 22:16

            Wyszedł naprawdę przepyszny, na ciepło cudny, zimny też bardzo smaczny. Dodałam jednak więcej mąki po wyjęciu z miski, gdyż inaczej nic z nim nie mogłabym zrobić. Mimo to naprawdę polecam zrobić :)

  • Reply Joanna K. August 24, 2015 at 13:28

    Czy mozna dodac swieze pomidory?

    • Reply Ilovebake August 24, 2015 at 13:44

      Według mnie raczej świeże się nie nadają ze względu na zbyt dużą ilość wody. Ciasto wtedy może być zakalcowe, lepiej użyj suszonych.

    1 2 3

    Leave a Reply